Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Κούλουμα με... Διεθνή Νομισματική Τρέλα

 Γεμάτα είναι κατά κύριο λόγο τα ξενοδοχεία των κυριότερων καρναβαλικών προορισμών της Β. Ελλάδας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που επιλέγουν κοντινές πόλεις του εξωτερικού για να περάσουν τα Κούλουμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, φέτος, η διάρκεια διαμονής είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς, η παραμονή των πελατών είναι κυρίως διήμερη και όχι τριήμερη.
Στο 80-90% κυμαίνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων της Θράκης, η οποία έχει την τιμητική της αυτές τις μέρες λόγω του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι η «Διεθνής Νομισματική Τρέλα», παραλλαγή των αρχικών του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κ. Απόστολο Αγκόρτσα, οι τιμές είναι μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, για την περίοδο των Κούλουμων ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό κοστίζει κατά μέσο όρο 90 ευρώ στην περιοχή.
«Ο κόσμος κλείνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ προτιμά να μείνει μία με δύο ημέρες ώστε να ξοδέψει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα» εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Αγκόρτσας.
Οι ξενοδόχοι, πάντως, της περιοχής βλέπουν το τριήμερο ως ευκαιρία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους καθώς από τα Χριστούγεννα και μετά τα καταλύματά τους ήταν άδεια.
Στη Νάουσα, επίκεντρο των αποκριών είναι το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αναβιώνει κάθε χρόνο. Το έθιμο χρονολογείται από το 18ο αιώνα και οι ρίζες του ανιχνεύονται στις γιορτές της αρχαιότητας προς τιμήν του Διόνυσου.
Η πληρότητα φέτος στην πόλη φτάνει το 100%, ενώ γενικότερα στο νομό αγγίζει το 80%. «Μέχρι τη Βέροια τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν κλειστά. Η Βέροια έχει ελεύθερα δωμάτια κατά 20%, ενώ στη Νάουσα η πληρότητα φτάνει το 100%» αναφέρει ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, κ. Δημήτρης Μάντσιος, και προσθέτει ότι «το τριήμερο θα λειτουργήσει ως μια τονωτική ένεση για μας».
Οι τιμές των δίκλινων δωματίων στα ξενοδοχεία κατά μέσο όρο κυμαίνονται για τα 3 αστέρων στα 100 ευρώ, ενώ για τα 2 αστέρων στα 80 ευρώ.
Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία της Κοζάνης, όπου ακόμη υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δωμάτια.
«Οι τιμές στα δίκλινα δωμάτια στην Κοζάνη κυμαίνονται από 90 ευρώ μέχρι 150 ευρώ» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κοζάνης, κ. Ιάκωβος Παντελίδης και προσθέτει πως η πληρότητα που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία δεν ήταν η αναμενόμενη.
Περιορισμένος κατά 20-30% είναι ο τζίρος για την περίοδο αυτή στη Μαγνησία, σύμφωνα με ξενοδόχους του νομού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα δωμάτια. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι και τα ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια στα 60-70 ευρώ.
Αποδράσεις στο εξωτερικό
Παράλληλα, το εξωτερικό έναντι του εσωτερικού φαίνεται πως επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι για να περάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με την Κωνσταντινούπολη και το Μπάνσκο να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων.
«Την περίοδο της Καθαράς Δευτέρας κινήθηκαν κυρίως οι ομαδικές εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς. Δηλαδή κατά βάση η Κωνσταντινούπολη και το Μπάνσκο», λέει ο κ. Νίκος Καλδερίδης, υπεύθυνος στο γραφείο Γενικού Τουρισμού «Herodotus Τours».
Κατά δεύτερο λόγο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την εποχή επιλέγονται πιο μακρινοί προορισμοί, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Πράγα και η Ρώμη, οι οποίοι φέτος παρουσιάζουν πτώση περίπου κατά 50%.
Οι τιμές είναι μειωμένες και ξεκινούν από τα 120 ευρώ για τις δυο διανυκτερεύσεις ενώ φτάνουν και τα 260 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις σε καλά ξενοδοχεία.
«Αυτοί που κάνουν κράτηση από νωρίς επιλέγει συνήθως την καλύτερη ποιότητα, ενώ αυτοί που κλείνουν τελευταία στιγμή επιλέγουν τα πιο οικονομικά προγράμματα» αναφέρει ο κ. Καλδερίδης.
Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στις ομαδικές εκδρομές στο εσωτερικό σε λίγο καιρό, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής της βενζίνης.
«Οι ομαδικές μετακινήσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν πιστεύω σε λίγο καιρό, λόγω κυρίως του κόστους της βενζίνης. Ο κόσμος θα επιστρέψει στα ομαδικά προγράμματα γιατί θα του κοστίζει πολύ ακριβά η μετακίνηση με το δικό του μέσο» σημειώνει ο κ. Καλδερίδης.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Αγριεύει» η σύγκρουση των υποψηφίων – Τα «όπλα» τους πριν από το debate

Κάθε μέρα και πιο έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους πρόεδρους του Κινήματος να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους πρι...