Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Σύνοδος πέρασε, τα μέτρα (μας) τα (ξανα)παίρνουν

Νέες θυσίες, ύψους 16 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας 2012-2015. Μόνο και μόνο για φέτος αναζητεί πάνω από 2 δισ. για να καλύψει τις αστοχίες του προϋπολογισμού.
Ήτοι, για να μπει χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία…

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά άγριο φοροκυνηγητό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  και σε όσους δεν έχουν κάνει περαίωση. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και για το επίδομα ανεργίας, ώστε να το χάνει όποιος προ διετίας είχε υψηλά εισοδήματα (60.000-70.000 το χρόνο) ή η γυναίκα του εργάζεται ή έχει δεύτερο σπίτι (ως τεκμήριο), για να εξοικονομήσει το κράτος περί τα 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον επιταχύνεται το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ έρχεται και νέο "κούρεμα" στις κρατικές δαπάνες για ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία. Εξαιρετικά πιθανό φαντάζει να γίνει πιο αυστηρός και ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Συνολικά για εφέτος, έχουν ήδη προγραμματιστεί μέτρα 14,3 δισ. ευρώ και απομένουν να προσδιοριστούν τα επιπλέον 1,74 δισ. που ζητά η τρόικα, λόγω των αστοχιών στον προϋπολογισμό. Και τελικά, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δισ. φέτος (2,5% του ΑΕΠ) θα χρειαστούν συνολικά μέτρα 16 δισ. ευρώ.
Μεγάλο μαχαίρι θα μπει σε φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μάλιστα στο "Μνημόνιο 4" γίνεται αναφορά για μείωση φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 6 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν καθώς 980 φοροαπαλλαγές που θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια κλπ θα ισχύουν μόνο για όσους δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλά.

Στα σχέδια παραμένει και η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, ώστε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες να φορολογούνται με 23%.

Κοινωνικές ενισχύσεις θα δίδονται μόνο σε όσους δηλώνουν πως ζουν με λιγότερα από 7.000 ή 8.000 ευρώ το χρόνο.
 Με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2012) στα 2,6 δισ. στο τέλος του 2015. Θα απαιτηθεί δηλαδή μια προσαρμογή της τάξης των 14,5 δις ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ.
 Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με συνολικά μέτρα ύψους 22 δις ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012. Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ με αντίστοιχα μέτρα, ενώ το 2013 αναζητούνται 4 δισ. ευρώ, το 2014, θα πρέπει να βρεθούν και πάλι 7 δισ. και άλλα 4 δισ. ευρώ για μέσα στο 2015.
 Αν και τα επιμέρους μέτρα της περιόδου 2012-2015 βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης η βασική κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι ότι το 1/3  (περί τα 7 δισ. ευρώ) θα προέλθει από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 2/3 (άλλα 15 δισ. ευρώ) από περικοπές δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...