Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναζητά στήριξη για τις αλλαγές


Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναζητά στήριξη για τις αλλαγές
  Την έμπρακτη στήριξη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά και αυτών που σχεδιάζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητεί ευθέως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου ενόψει των κρίσιμων προσεχών εβδομάδων.
Πρόσωπα που συνομιλούν κατ’ ιδίαν με τον υπουργό Οικονομικών διαμηνύουν ότι «δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει άλλο μόνος, χωρίς την έμπρακτη στήριξη των μελών του υπουργικού Συμβουλίου».
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να επισημαίνει προς τους συνομιλητές του ότι «υπάρχει κίνδυνος να μην πιάσουν τόπο οι αλλαγές των τελευταίων μηνών αν δεν υπάρξει έμπρακτη στήριξη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και βούληση για τη συνέχιση των τομών». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Ωστόσο δεν φαίνεται πλέον διατεθειμένος, λένε συνργάτες του, να συνεχίσει μόνος, να επωμισθεί δηλαδή όλο το βάρος των αλλαγών και παράλληλα το κόστος και τη φθορά που συνεπάγονται.
Ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Παπακωνσταντίνου είναι και η σημερινή μακροσκελής ανακοίνωση-διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στην οποία αναφέρεται ότι «ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση».
Ορόσημα η 15η  Απριλίου και η 15η  Μαΐου
Τα κρίσιμα ορόσημα του υπουργείου Οικονομικών αρχίζουν αυτή την εβδομάδα. Ως το τέλος Μαρτίου θα παρουσιαστεί το περίγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 2 δισ. ευρώ εφέτος, συνολικά 15 δισ. ευρώ ως το 2013 και συνολικά 50 δισ. ευρώ ως το 2015.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο τεστ για τον υπουργό Οικονομικών είναι η εξειδίκευση των διαρθρωτικών αλλαγών του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και –κυρίως- η έγκρισή τους από το υπουργικό Συμβούλιο το αργότερο ως τις 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με το νόμο για τη «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη», τον οποίο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, «το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής συντάσσεται με την καθοδήγηση και εποπτεία του υπουργού Οικονομικών και υποβάλλεται στο υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση το αργότερο μέχρι 15 Απριλίου. Μετά την έγκρισή του από το υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών το καταθέτει στη Βουλή για ψήφιση το αργότερο μέχρι 15 Μαϊου».    
Η συζήτηση και η ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, συμπίπτει με την επίσημη αξιολόγηση από την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που θα κρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης του μηχανισμού στήριξης.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...