Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Βουλή: Να γίνουν τεστ αντοχής στους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης


Βουλή: Να γίνουν τεστ αντοχής στους πυρηνικούς σταθμούς της Ευρώπης

Υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα τεστ αντοχής σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν με κοινή απόφασή τους οι διακομματικές επιτροπές Έρευνας και Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Στο κείμενο συμπερασμάτων, που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κ. Καρτάλης, αφού εκφράζεται η ειλικρινή συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας, χαιρετίζεται η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας.

Η Βουλή θεωρεί ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς διαπιστώνεται ότι ο απόλυτος μηδενισμός της απρόβλεπτης μεταβλητής είναι πρακτικά αδύνατος.

Επιπλέον θεωρεί ότι «επείγει η πραγματοποίηση υποχρεωτικών και όχι εθελοντικών, τεστ αντοχής σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στην Ευρώπη» και τονίζει την ανάγκη αυστηροποίησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ώστε να περιλαμβάνονται κριτήρια, όπως η σεισμική επικινδυνότητα.

Η συνεδρίαση των διακομματικών επιτροπών φιλοξένησε πυρηνικούς επιστήμονες που ανέλυσαν τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ιαπωνία, ενώ όταν ορισμένοι βουλευτές ρώτησαν γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια δεν πραγματοποιούν τεστ αντοχής, η απάντηση που δόθηκε ήταν «μπορεί και να μην αντέξουν αυτά τα τεστ, λόγω της παλαιότητάς τους»!

Η Βουλή (τα μέλη δηλαδή των διακομματικών επιτροπών) εκφράζει ειδικότερο προβληματισμό της τόσο ως προς τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών σε χώρες που είναι γειτονικές προς την Ελλάδα όσο και ως προς τα σχέδια γειτονικών χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση των πυρηνικών τους προγραμμάτων. Αυτό, αποτελεί ευθεία βολή για την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία προετοιμάζει πυρηνικό σταθμό απέναντι από τη Ρόδο. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, όσο και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχαν καλέσει τον Τούρκο πρωθυπουργό κ.Ταγίπ Ερντογάν «να το ξανασκεφθεί με τη δημιουργία του πυρηνικού σταθμού». Επιπλέον οι βουλευτές στο κείμενο συμπερασμάτων σε ειδική παράγραφο, «εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την πολιτική πρόθεση της Τουρκίας να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα».

Τέλος ζητούν από τα κράτη_ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσουν μία μακροπρόθεσμη στρατηγική απεξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια, με παράλληλη διοχέτευση των πόρων της σε άλλες πηγές ενέργειας με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υποστηρίζουν ειδικότερα ότι με πρότυπο τον Οδικό Χάρτη για τον χαμηλό άνθρακα ως το 2050 μπορεί να σχεδιαστεί ένας νέος Οδικός Χάρτης για απαλλαγμένη από πυρηνικά Ευρώπη έως το 2050.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...