Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα


Λιβύη: Διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα
Λονδίνο Σε νέες επιθέσεις κατά κέντρων διοίκησης των κυβερνητικών δυνάμεων προχώρησαν τη Δευτέρα οι συμμαχικές δυνάμεις την ίδια ώρα που οι συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί γύρω από τη γενέτειρα του Καντάφι, Σύρτη, και οι εξεγερμένοι συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους.

Πυκνή είναι πλέον η διπλωματική δραστηριότητα όχι τόσο για το μέλλον της επιχείρησης αλλά, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Κεντρικό σημείο των σχεδιασμών, η Λιβύη χωρίς τον Μουαμάρ Καντάφι.

Με κοινή δήλωσή τους τη Δευτέρα, η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη να τον εγκαταλείψουν «πριν να είναι αργά». Προσθέτουν δε ότι όποιος τάσσεται εναντίον του Λίβυου ηγέτη θα πρέπει να συμμετάσχει στην διαδικασία για να δοθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.

Σε αυτό το κλίμα, την Τρίτη διεξάγεται στο Λονδίνο σύνοδος για τη Λιβύη με τη συμμετοχή 35 χωρών (μεταξύ τους η Ελλάδα και η Τουρκία), του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και του προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή μετά από την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι. Επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα την ενδιέφερε και ο τρόπος που θα μπορούσε να επιτευχθεί η αποχώρηση του Καντάφι μέσω της διπλωματικής οδού.

Νέα χτυπήματα και συγκρούσεις

Εντωμεταξύ, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις (υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πλέον) η Σύρτη, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ανέφεραν ότι η πόλη είχε πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικανταφικών δυνάμεων. Ξένοι δημοσιογράφοι στη Σύρτη υποστηρίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ορατή αλλαγή.

Άλλες πληροφορίες από το AFP ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την προέλαση των ανταρτών 140 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης και πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με βαρέα πολυβόλα.

Ακόμη, ανακοινώθηκε γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποίησαν αργά τη Κυριακή επίθεση κατά ενός «σημαντικού κέντρου διοίκησης» του λιβυκού στρατού νότια από την Τρίπολη.

Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με τελικό στόχο την Τρίπολη φαίνεται ότι διευκολύνθηκε σημαντικά από τις συμμαχικές δυνάμεις που άρχισαν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας να στοχεύουν τις κανταφικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων, η καταστροφή της λιβυκής αεράμυνας.

Εντωμεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος και στο διπλωματικό επίπεδο. Το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο αντιπρόσωπο της Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που το έπραξε.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...