Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βουλευτές ΠαΣοΚ: «Ανοχή τέλος»


Βουλευτές ΠαΣοΚ: «Ανοχή τέλος»
«Τέλος η ανοχή!», ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση με τις ιδιαιτέρως αιχμηρές τοποθετήσεις τους οι εισηγητές των ΚΤΕ και οι πρόεδροιτων επιτροπών της Βουλής στην τακτική δεκαπενθήμερη συνάντηση τους με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Β. Έξαρχο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κ.κ. Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπα και Εμμ. Μπετενιώτη. Και άλλες φορές οι βουλευτές είχαν εκφράσει τις αγωνίες τους στα κομματικά και στα κοινοβουλευτικά όργανα. Αυτή τη φορά όμως επέλεξαν να τις δημοσιοποιήσουν καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη eurostat και η προοπτική να επιβληθούν επιπλέον μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ εντός του 2011 σε συνδυασμό με τη υποβάθμιση από τη Standard & Poors και την υστέρηση στα έσοδα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Δεν έχουμε πλέον δικαιολογίες. Ωραία, πήραμε τη βοήθεια από την Ευρώπη αλλά τι σημαίνει αυτό όταν χρειαζόμαστε τόσα επιπλέον μέτρα;» εθεταν το ερώτημα οι βουλευτές. Και συμπλήρωναν ότι «ως τώρα λέγαμε στον κόσμο να κάνει υπομονή και ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο επειδή μειώσαμε το έλλειμμα. Τώρα τι θα λέμε; Πώς θα δικαιολογήσουμε αυτά τα νέα μέτρα;». Αυτά τα ερωτήματα διατυπώθηκαν από πολλούς παριστάμενους βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Κ. Σπηλιώπουλος, Δ. Κρεμαστινός, Δ. Παπουτσής, Ολγα Ρεντάρη, Ν. Ζωίδης, κ.α.
Ο βουλευτής Αχαίας κ. Σπηλιώπουλος έθεσε επιπλέον ερωτήματα για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει επειδή δεν υφίστανται οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. Επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Κρεμαστινός, μιλήσε για τη σωρεία νόμων που ψηφίζει η Βουλή αλλά δεν εφαρμόζονται «και αυτό», όπως είπε, «είναι αποκλειστική ευθύνη των υπουργών».

Παίρνοντας αφορμή από αυτή την παρατήρηση ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης έκανε κάποιες προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό των βουλευτών της περιφέρειας με τους υπουργούς που κατέχουν σημαντικά χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρξουν συνεδριάσεις των γραμματέων των ΚΤΕ και των προέδρων των επιτροπών με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη που είναι αρμόδιοι για θέματα της καθημερινότητας και της ανάπτυξης. Επίσης, πρότεινε να συσταθεί μια επιστημονική ομάδα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου, η οποία να παρακολουθεί αν το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτων που εκδίδονται σε εφαρμογή των νόμων ακολουθούν και το γράμμα και το πνεύμα τους. «Μόνο για τους δύο τελευταίους νόμους που ψηφίσαμε χρειάζεται να εκδοσθούν 120 - 130 προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Η δική μας εξουσιοδότηση καλύπτει και αυτά, και αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ευθύνη», επισήμανε.

Ο κ. Ντ. Βρεττός, παρατήρησε ότι έπρεπε το ΠαΣοΚ να είχε προηγηθεί στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση των υποβρυχίων. Αλλά ο κ. Εξαρχος του απάντησε ότι δεν ήταν σωστό να προτρέξουν επειδή μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθεί η υπόθεση απευθείας σε προανακριτική επιτροπή. Επιπλέον, οι βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια μπορεί να μην περάσει από τη Βουλή. «Δεν θα μετατρέψουμε όλη την Ελλάδα σε καζίνο», είπαν.

Επίσης, ένα θέμα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές ήταν οι διαφοροποιήσεις των υπουργών έπειτα από υπουργικά συμβούλια, με αφορμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα! Επειτα από τη λήψη μιας απόφασης ενώπιον του πρωθυουργού να βγαίνουν κάποιοι εκ των υστέρων και να εκφράζουν δημοσίως διαφωνίες. Αν οι υπουργοί δεν μπορούν αν υποστηρίξουν την κυβερνητική πολιτική εμείς τότε τι να κάνουμε;», έλεγαν.

Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε όταν διατυπώθηκε το παράπονο ότι ορισμένοι υπουργοί αγνοούν συστηματικά τους βουλευτές και δεν απαντούν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο βουλευτής της Β Αθήνας κ. Ι. Βούρος μιλώντας με μεγάλη ένταση κατηγόρησε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο ότι «είναι ανύπαρκτος, δεν σηκώνει το τηλέφωνο και κοροϊδεύει τους ανθρώπους του Πολιτισμού». «Έχει κοροϊδέψει εμένα προσωπικά! Τα ψέμματα τελείωσαν και τα κεράκια έλιωσαν. Υπάρχει και νοημοσύνη και αξιοπρέπεια περισσότερη από όσο νομλιζουν ορισμένοι», πρόσθεσε. Αλλά και η βουλευτής Έβρου κυρία Ολγα Ρεντάρη, συμπλήρωσε ότι δεν έχει να τους πει τίποτα για την πολιτική για τον τουρισμό επειδή δεν έχει καμία ενημέρωση από τον κ. Γερουλάνο. Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού σχολίαζαν ότι ο κ. Βούρος συμμετείχε σε δύο ομάδες του υπουργείου για το θεάτρο και τον κινηματογράφο, ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει ημερίδα για τα ΔΗΠΕΘΕ στην προετοιμασία της οποίας συμμετείχε και ότι η κυρία Ρεντάρη δεν ήταν ποτέ παρούσα στις απαντήσεις του υπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.  
Οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ βγήκαν έντονα προβληματισμένοι από αυτή τη συνεδρίαση. Ορισμένοι επισήμαιναν ότι τα μηνύματα που στέλνουν οι βουλευτές δεν μπορούν να αγνοηθούν σε αυτή τη συγκυρία καθώς υπάρχει μπροστά τους ο ογκόλιθος της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για την τριετία 2012 - 2013.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...