Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Φως, θέρμανση και κοινόχρηστα με ...δόσεις

 

Όπως προκύπτει από τα πανελλαδικά στοιχεία της ΔΕΗ, το 30% των οικιακών καταναλωτών καθυστερεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμωνας Στεργιώτης, η καθυστέρηση φτάνει από τη μια μέρα έως και τους 6 μήνες. Την ίδια στιγμή, οι επισφαλείς λογαριασμοί δηλαδή αυτοί που μετρούν καθυστέρηση άνω των 6 μηνών έχουν αγγίξει το 2,1%.
Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που προχωρούν σε διακανονισμό ή πληρώνουν όταν εκδοθεί και δεύτερος λογαριασμός. «Όσοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία ή ανήκουν σε ευαίσθητές ομάδες και αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό, καλό είναι να ενημερώνουν την υπηρεσία και να κάνουν μια αίτηση για διακανονισμό», αναφέρει ο κ.Στεργιώτης, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση φροντίζει να βοηθήσει αυτούς τους καταναλωτές, με την προϋπόθεση, βέβαια, στο παρελθόν να ήταν καλοί πελάτες. Σύμφωνα, πάντως με τα πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών που καταθέτουν αίτηση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Ήδη 311.000 καταναλωτές έχουν υποβάλλει αίτηση, εκ των οποίων οι 184.000 είναι κάτω απο το αφορολόγητο όριο, οι 76.000 είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και οι 23.000 άνεργοι.
Αυξημένο σε σχέση με πέρυσι είναι και το ποσοστό των καταναλωτών που καθυστερούν να πληρώσουν το λογαριασμό του φυσικού αερίου και προχωρούν σε διακανονισμό. Όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Μπακούρας, στο σύνολο των 143.000 νοικοκυριών που εξυπηρετεί η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου, το 2% ζητά διακανονισμό, ήτοι περί τους 2.860 καταναλωτές. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστο έφθανε το 1%. «Καλό είναι να έρχονται για διακανομισμό, πριν λήξει ο λογαριασμός τους», υπογραμμίζει ο κ. Μπακούρας.
Θλιβερή, όμως, είναι η κατάσταση στους λογαριασμούς των κοινοχρήστων, όπου σύμφωνα με τις αρμόδιες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης, η τρίμηνη και τετράμηνη καθυστέρηση καταβολής κοινοχρήστων είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. «Το 30% - 40% των πολυκατοικιών δυσκολεύεται να πληρώσει τα κοινόχρηστα», τόνισε στη Voria.gr ο Δημήτρης Αργυριάδης, υπεύθυνος εταιρίας είσπραξης κοινοχρήστων DAS-HOME, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 120 πολυκατοικίες, σε δυτικές και ανατολικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικό της κατάσταση που επικρατεί είναι και το γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Αργυριάδης, ότι  λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δυο πολυκατοικίες που έχουν μείνει χωρίς πετρέλαιο εδώ και ενάμιση μήνα. Αν και από πέρσι, άρχισε να παρουσιάζεται το φαινόμενο όπου οι ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, φέτος το φαινόμενο έχει ενταθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αργυριάδη, ανάλογη είναι η κατάσταση και με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, όπου αρκετοί καταναλωτές ζητούν να πληρώσουν αργότερα, είτε στην επόμενη μισθοδοσία τους ή όταν θα πάρουν τη σύνταξη τους.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...