Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Οι συναντήσεις και αποφάσεις που θα σημαδέψουν το 2011

Τις βάσεις για τις εξελίξεις που θα σημαδέψουν την ελληνική Οικονομία βάζουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, στις απανωτές συναντήσεις που θα έχουν τις επόμενες 15 μέρες με την Τρόικα και ευρωπαίους ομολόγους τους.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποσαφηνίσουν τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, που θα ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις 25 Μαρτίου.

Οι όροι περιλαμβάνουν αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ και νέα μέτρα λιτότητας που έρχονται όλο και πιο κοντά –δρομολογημένα ήδη που θα επιταχυνθούν για να ισχύσουν από φέτος αλλά και πολλά νέα που θα συμφωνηθούν άμεσα. Την Τρίτη μάλιστα μόλις επιστρέψει ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει και σε ημερίδα που οργανώνει το υπουργείο για τα μέτρα διάσωσης της ελληνικής Οικονομίας που έχει ανάγκη η χώρα. Ανοίγει έτσι για τα καλά η ατζέντα των αλλαγών στη φορολογία, τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.

Οι πυρετώδεις συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο θα συνεχίζονται. Την Δευτέρα ο υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς συγκαλεί επιτελική σύσκεψη με τους διευθυντές των ΔΟΥ για να δώσει κατευθύνσεις και στόχους, ώστε να εισπραχθούν όσα περισσότερα γίνεται από τα 47 δισ. που προβλέπει ως το τέλος του χρόνου το Μνημόνιο.

Την Τετάρτη θα παρουσιαστεί στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" και της Εγνατίας Οδού, στην αποκρατικοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης των κρατικών λαχείων, στη διάθεση πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ, στην παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων, των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών, αλλά και στρατηγικών συμμετοχών στις εταιρείες υδάτων και στα ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για αξιοποίηση της λίστας των ακινήτων που έχει ήδη δημοσιευθεί και για σύσταση εταιρείας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει τη δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων, που θα μπορούσαν να μετοχοποιηθούν και να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Τα χαρτοφυλάκια αυτά θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές, ώστε να έρθουν νωρίτερα τα έσοδα από μια διαδικασία αξιοποίησης που μπορεί στις σημερινές συνθήκες να έπαιρνε περισσότερο χρόνο.

Αμέσως μετά, στις αρχές Απριλίου, ενδέχεται να καταφτάσουν εσπευσμένα στην Αθήνα και οι επικεφαλής της Τρόικα, όχι για τον τακτικό έλεγχο του Μαϊου, αλλά για να επιβλέψουν τις εξελίξεις και να δώσουν κατευθύνσεις για τις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να μοιάζει τυπική η διαδικασία της έγκρισης της 5ης δόσης των δανείων στα τέλη Μαϊου ή αρχές Ιουνίου.

Τα «φιλέτα» στα ακίνητα

Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν ότι θα αξιοποιηθούν, σε πρώτη φάση, και 20 ακίνητα που θεωρούνται έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες.

Πρόκειται για 20 ακίνητα "φιλέτα" επί της Λ. Κύμης (Νερατζιώτισσα), στην Κηφισίας, στη Μίκρα Θεσσαλονίκης, Αφάντου Δωδεκανήσου, στο Αντίρριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Λαύριο, στη Λίνδο Ρόδου, στα Μέθανα Αττικής, στην Ερμιόνη Αργολίδας, στον Αρχάγγελο Ρόδου, στη Χαλκίδα, στη Θέρμη, στη Μεγάλη Βρύση Φθιώτιδας, στην Καβάλα, στις Κυκλάδες, στη Σάμο, στην Κέρκυρα αλλά και στο Νέστο της Ξάνθης, εκεί όπου στεγαζόταν και λειτουργούσε η "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America).

Ήδη η διυπουργική επιτροπής αποκρατικοποιήσεων έχει ανάψει  το πράσινο φως για το πρώτο πακέτο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με μακροχρόνιες συμβάσεις έως και 99 χρόνια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές

Στο κατάλογο θα συμπεριληφθούν και ορισμένα ακίνητα της ΕΤΑ για τα οποία "τρέχουν" ήδη αντίστοιχες διαδικασίες, όπως η Μαρίνα Βουλιαγμένης, το Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, οι Αλυκές Αναβύσσου και η κατασκήνωση στη Σκοτίνα Πιερίας.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...