Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Γ. Πεταλωτής: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες περικοπές


Γ. Πεταλωτής: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες περικοπές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι συντάξεις και μισθοί δεν θα «πληγούν» περαιτέρω και ότι η κυβέρνηση έχει εναλλακτικές μέθοδους για την αναπλήρωση των εσόδων.
 όλων όσων υπολογίζει η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής
Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Είπε χαρακτηριστικά πως «το βιοτικό επίπεδο του πολίτη δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές», ενώ πρόσθεσε ότι για να υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, θα πρέπει να βρεθούν άλλες μέθοδοι.

Ερωτηθείς πώς θα καλύψει η κυβέρνηση την «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2012 να έρθουν φέτος, απάντησε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση των εσόδων.

Συμπλήρωσε ότι οι μέθοδοι για την κάλυψη των εσόδων θα προσδιοριστούν και κατά τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σημειώσε ακόμη πως «όταν βάζουμε τους στόχους, υπάρχει και πρόβλεψη ότι σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να μην τηρηθούν όπως αναμενόταν». Είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ρευστές, όπου δεν υπάρχει ξεκάθαρη διασφάλιση όλων όσων υπολογίζει η κυβέρνηση, όπως αναφορικά και με τα έσοδα, καθώς επίσης και ότι αναμενόταν να υπάρχει βαθιά ύφεση σε αυτό το εξάμηνο του 2011.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δουλεύουμε βάσει των αρχών που έχουμε χαράξει και να εφαρμόζουμε τους στόχους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια» τόνισε.

«Δεν διαφοροποιήθηκε η κ. Μπιρμπίλη»

Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και την «αντίθεση» που εξέφρασε σε συνέντευξή της η υπουργός ΠΕΚΑ στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτα από αυτό που είχε ειπωθεί έως σήμερα», ότι «μίλησε για τον δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά όχι για τη διαχείριση» και πως «ο δημόσιος έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με πολλές μεθόδους».

Για το εάν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ο κ. Πεταλωτής τόνισε εκ νέου ότι είναι άλλο ο έλεγχος και άλλο η διαχείριση και χαρακτήρισε αυτή τη συζήτηση πρόωρη, με δεδομένο ότι θα υπάρχει απόφαση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

Υπογράμμισε δε ότι σαφώς και θα υπάρχει ενιαία θέση της κυβέρνησης, ότι κάθε υπουργός θα καταθέσει τις προτάσεις του και θα υπάρχει συνολική και συλλογική απόφαση. «Δεν υπάρχει καμία διάσταση, οι θέσεις είναι ξεκάθαρες και θα ξεκαθαρίσουν με μια απόφαση που θα υπάρχει από τα κυβερνητικά όργανα» τόνισε.

Τα σενάρια ανασχηματισμού

«Να σταματήσουμε να μιλάμε για ανασχηματισμό» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι αν και το θέμα αυτό, όπως και εκείνο για πρόωρες εκλογές, είναι προσφιλές, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις υπουργών που απαντούν στο ερώτημα για ανασχηματισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «για την απλή λογική τα περιθώρια βελτίωσης είναι ξεκάθαρα και ότι είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, υπηρεσία και λειτουργία που να μην επιδέχεται βελτίωσης». Είπε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με ανασχηματισμό».

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του έργου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον τομέα των εσόδων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, όπου θα μπορούσε να υπολογίζονται ακριβώς τα παραγόμενα αποτελέσματα μιας πράξης και πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί ακόμη δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε, «αλλά αυτά δεν γίνονται αυτόματα».

«Υπάρχουν πολλές παράμετροι στο θέμα της υστέρησης των εσόδων, υπάρχει το θέμα ότι δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ανάπτυξη μέσα από την κρίση που περνάμε, αυτό όμως δεν έχει σχέση με ανασχηματισμό» είπε.

Για τις τράπεζες

«Εμείς -και αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ- δεν χαρίζουμε χρήματα σε κανένα, μιλάμε μόνο για εγγυήσεις απαραίτητες, προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτηθούν από την ΕΚΤ» τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος γιατί την ενδιαφέρει η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και πως, ωστόσο, θα βάλει κανόνες, ώστε ένα μεγάλο μέρος από τη δανειοδότηση των τραπεζών να περάσει μέσω της ρευστότητας και στην αγορά.

Επισήμανε ότι αν και οι συνθήκες στις οποίες ζούμε είναι τελείως διαφορετικές, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τον προγραμματικό της στόχο για δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό τομέα.

Για τα διόδια

«Εμείς έχουμε υποχρέωση σαν οργανωμένη πολιτεία να αντιμετωπίσουμε το θέμα συντεταγμένα και οι υποτιθέμενοι ακτιβισμοί δεν βοηθούν στην ουσία την επανόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στα διόδια» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής με αφορμή το άνοιγμα διοδίων την Κυριακή.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...