Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μέθοδοι μαφίας

thumb
Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδρά­σεις του ΚΚΕ στην είδηση της έναρξης της επίθεσης στη Λι­βύη με την εμπλοκή της Ελλάδας, μέ­σω διευκολύνσεων. Μιας επίθεσης που χαρακτήρισε «γκανγκστερική» και «ιμπεριαλιστική», αφού σύμφωνα με την τοποθέτησή του στόχος είναι ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμά­των της βορειοαφρικανικής χώρας. Η ηγεσία του ΚΚΕ αντέδρασε άμεσα, κα­θώς η Αλέκα Παπαρήγα επικοινώνησε, την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό ζητώντας του «να μην συμμετέχει και να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα μας στην ιμπεριαλιστική στρατι­ωτική επέμβαση», επομένως «να μην χρησιμοποιηθούν οι αμερικοΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Σούδα και στο Άκτιο». Μέ­σα στο Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις του ΚΚΕ προχώρησαν σε συγκεντρώ­σεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις και σε μεγάλη μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (Κυριακή). Συγκεκριμένα η ηγεσία του ΚΚΕ κατήγγειλε τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ως επίθεση που «στρέφεται 100% κατά του λαού της Λιβύης». Απορρίπτει επίσης τα περί ανθρωπιστικού ενδια­φέροντος από πλευράς των επιτιθέμε­νων (μαζί και του πρωθυπουργού), υπο­γραμμίζοντας ότι εκείνοι που σήμερα επιτίθενται στο καθεστώς Καντάφι είναι οι ίδιοι που «φανερά ή κρυφά συνεργά­ζονται και συναλλάσσονται με τις αυ­ταρχικές, αντιλαϊκές κυβερνήσεις στην Αφρική, τη Μ. Ανατολή και αλλού».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΚΕ, μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πρόκειται για έναν ακόμη «άδικο» πόλεμο, απέναντι στον οποίο η εναντίωση είναι επιβεβλημένη και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά στήριξη του καθεστώτος Καντάφι. «Δεν πρόκει­ται εμείς να παρασυρθούμε», σημεί­ωνε η Αλέκα από το βήμα κομματικής εκδήλωσης το περασμένο Σάββατο, «σε αυτήν τη λογική που λέει, όποιος είναι εναντίον του πολέμου είναι υπέρ του Καντάφι. Είμαστε εναντίον και των δυο». Προηγουμένως, πάντως, είχε ασκήσει κριτική στον ρόλο των αντικα­θεστωτικών τονίζοντας ότι «την πρόσκληση για τον αντιιμπεριαλιστικό πό­λεμο την έκαναν οι λεγόμενες αντικα­θεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης».

Το «ιδεολόγημα»
Ο Περισσός σε κάθε περίπτωση ση­μαίνει συναγερμό και καλεί σε άμεση κινητοποίηση του ελληνικού λαού, κα­θώς εκτιμά ότι οι εστίες πολέμου στην περιοχή θα πολλαπλασιαστούν. Κι αυ­τό γιατί αποτελούν, όπως λέει η από­φαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, μέρος των ανταγωνισμών των ισχυρών οικονομικών και προέκτασή τους από το πολιτικό στο στρατιωτικό πεδίο. Στο εν λόγω κείμενο μεταξύ άλλων ασκεί­ται κριτική στο «ιδεολόγημα», όπως υπογραμμίζεται, του «πολυπολικού κόσμου», το οποίο αναφέρεται στη διε­θνή αναδιάταξη συμμαχιών και συνερ­γασιών, κάτι που όμως προβάλλεται, λέει το ΚΚΕ, ως προώθηση του «εκδη­μοκρατισμού των διεθνών σχέσεων». Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύ­ει, λένε τα στελέχη της Κ.Ε. στην απόφασή τους, είναι ότι «η διαπάλη που αναπτύσσεται ξεπερνά τα ‘‘ειρηνικά’’ πολιτικά και διπλωματικά πλαίσια» και συνεχίζεται με οικονομικούς πολέμους και με στρατιωτικά μέσα, αποδεικνύο­ντας πως «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα (συγκεκριμένα με βίαια) μέσα».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...