Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Eurostat: Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα στη μείωση του κόστους εργασίας

Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχτηκε η Ελλάδα στην περιστολή του κόστους εργασίας, καθώς και στη μείωση των δαπανών που αφορούν τις αποδοχές των εργαζoμένων σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο δείκτης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% ενώ στην Ευρώπη των 27 η ετήσια αύξηση ήταν στο 2%.
Ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%. Ακολουθούν η Ουγγαρία και η Ιρλανδία με -2,3% και -1,2% αντίστοιχα.
Όλες οι άλλοι εργαζόμενοι στις χώρες μέλη της ΕΕ το ίδιο διάστημα είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται. Το κόστος που αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκε στη χώρα μας κατά 5,5%, έναντι αύξησης 1,4% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ.
Στα μη μισθολογικά κόστη, όπου το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι σημειώθηκε μείωση κατά 10,2%, όταν σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 27 σημειώθηκαν αυξήσεις 1,5% και 1,9%. Η Πολωνία, περιέκοψε τα μη μισθολογικά κόστη κατά 11%, ενώ αύξησε τις αποδοχές κατά 4%. Η Δανία σημείωσε μειώσεις κατά 8,2% με αυξήσεις αποδοχών 5,4%.
Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών κατά 5% στη βιομηχανία, κατά 9,4% στις κατασκευές και κατά 5,1% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα κατά 8,9%, κατά 13,6% και κατά 10%. Επισημαίνεται ότι η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των 15 μεγάλων ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά -31%.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι προτάσεις Τσίπρα για στήριξη της οικονομίας

  Της Νίκης Ζορμπά Μια "νέα κοινωνική συμφωνία" θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στους π...