Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

 «Η προσπάθειά μας πέτυχε και αυτό επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου» είπε, εμφανώς ικανοποιημένος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε» υπογράμμισε. «Φτάσαμε στην απόφαση με τη σταθερή μας διεκδίκηση. Φτάσαμε στην απόφαση με την ενίσχυση του κύρους της χώρας μας και οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και η κυβέρνηση δικαιώθηκε για την επιμονή της να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου, από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και τη Λιβύη.

Σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται η χρηματοδότηση του προσωρινού μηχανισμού και του μόνιμου μηχανισμού και υπογράμμισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν υπογραφεί οι σχετικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σημαντικό μήνυμα που βγαίνει από την Σύνοδο Κορυφής, είναι πως σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ και θα βοηθήσει τις χώρες τις ευρωζώνης. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό θα καθησυχάσει τις αγορές. Τόνισε δε, ότι με τις αποφάσεις αυτές δίνεται ώθηση στην ελληνική προσπάθεια και στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα φέρει νέα μέτρα το Σύμφωνο για το ευρώ, είπε ότι ήδη η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες αλλαγές.

«Δεν υπάρχει πρόταση για τη ΔΕΗ»

Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις, όπως π.χ. από τους συνδικαλιστεές της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση για τη ΔΕΗ, είπε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει διαβούλευση και εξειδίκευση προγράμματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα

Εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος, αφού ευχήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής, αντάλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.

Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου, διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...