Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ζεσταίνει η κυβέρνηση τη «μηχανή» των αποκρατικοποιήσεων

Με την οριστικοποίηση των συμβούλων του Δημοσίου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, τη διάσπαση και αξιοποίηση της εμπορικής δραστηριότητας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και για το μέλλον της συνεργασίας με τη Γερμανική Hochtief στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η κυβέρνηση ανοίγει το χορό των ιδιωτικοποιήσεων στοχεύοντας στη συγκέντρωση μέχρι και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Η αρμόδια δθυπουργική επιτροπή αποφάσισε:

  1. Την πρόσληψη της BNP Paribas και της Εθνικής Τράπεζας και της δικηγορικής εταιρείας Μπερνίτσα  ωςσυμβούλων για την επέκταση της διάρκειας σύμβασης παραχώρησης, καθώς του "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο αεροδρόμιο.
  2. Την πρόσληψη των Citi Group και Τράπεζα Πειραιώς, της "ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι", της δικηγορικής εταιρείας "Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες" και της Barcelona Strategical Urban Systems AIE ως συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο προσεχές διάστημα θα προσληφθεί και διεθνής νομικός σύμβουλος.
  3. Την πρόσληψη της Lazard & Co Ltd και της δικηγορικής εταιρείας "Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης" για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών έπειτα και από την ολοκλήρωση της Διυπουργικής επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις και όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, οι ουσιαστικές εξελίξεις προσδιορίζονται για μετά τον Ιούνιο, αφού στους μήνες που απομένουν η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με την επιλογή των συμβούλων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων εβδομάδων προγραμματίζεται η πρόσληψη συμβούλων την επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, τις συμβάσεις παραχώρησης, τα περιφερειακά αεροδρόμια καιλιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, και την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου.
Οι προσλήψεις όλων των συμβούλων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του β' τριμήνου.
Όσον αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προετοιμάσουν τα "εργαλεία" για την αξιοποίησή τους.
Το σχέδιο δράσης για το σύνολο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ανακοινώθηκε ότι θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Τέλος, η Διυπουργική αποφάσισε την  επιτάχυνση θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...