Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τέλος στο σίριαλ με τη Siemens

thumb
Ως ενδιάμεσο σταθμό, αλλά με μεγάλη σημα­σία στο ταξίδι τους στο ελληνικό επιχειρείν οι Γερμανοί θεωρούν τον τερματισμό της εκκρεμότη­τας της Siemens. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Siemens έπρεπε να πληρώσει (όπως άλλωστε συνέβη και στη Γερμανία), αλλά ότι ο πολυετής δια­συρμός της εταιρείας δεν εξυπηρετεί πλέον, παρά μόνον το πολιτικό αλισβερίσι στην Ελλάδα. Ιδιαί­τερα, καλώς δεν αναδεικνύεται ενοχή άλλων προ­σώπων, από αυτά που έχουν ήδη φανεί. Και αυτό το κατέστησε σαφές στον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος καταπώς φαίνεται έχει αναλάβει να διευθε­τήσει την… εκκρεμότητα αυτή.
Η εμπλοκή
Πολύ καλά ενημερωμένη επιχειρηματική πηγή υποστηρίζει μάλιστα ότι το θέμα του ΟΤΕ ούτε καν τέθηκε στις επαφές του Παμπούκη με τον άνθρωπο της Μέρκελ Uwe Corsepius, καθώς το ενδιαφέρον μονοπώλησε η «υπόθεση Siemens». Πράγματι, η γερμανική πλευρά επιδιώκει πιεστικά να κλείσει το θέμα, για να ξαναμπεί επιχειρηματικά ο βαυαρικός κολοσσός, καθαρότερος, στην ελληνική πιάτσα. Η ίδια πηγή εκτιμά πως η εμπλοκή Παμπούκη παρα­πέμπει σε νομικό διακανονισμό με την αποδοχή από τη γερμανική πλευρά καταβολής ενός σημαντικού (αστικού) προστίμου ή αποζημίωσης. Και αυτό το θέμα φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, και μετά τις 28 Μαρτίου είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και τα «νεό­τερα», υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κινηθούν βάσει σχεδίου. Μεταξύ των προϋπο­θέσεων λέγεται ότι περιλαμβάνεται και το χαμήλω­μα των τόνων για την υπόθεση των συμβάσεων των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα ναυπηγεία δεν βρίσκονται πλέον σε γερμανικά χέ­ρια, αλλά σε όλους είναι γνωστό ότι η μεταβίβαση στο Άμπου Ντάμπι έγινε υπό την εποπτεία τους και πως τα deals τα είχαν κλείσει γερμανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για μίζες. Και εδώ λοι­πόν υπάρχει ένα αίτημα για μορατόριουμ. Αντίθετα με τα άλλα εξοπλιστικά επί του παρόντος δεν φαί­νεται να υπάρχει πιεστικό γερμανικό αίτημα για την αγορά μαχητικών Eurofighter.
Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Corsepius, ο «άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές» της Μέρκελ, φαίνεται να έθεσε και το θέμα της ΔΕΗ. Και αυτό που δείχνει να καίει το Βε­ρολίνο είναι όντως η ΔΕΗ καθώς φέρεται να επιδιώ­κει τη με κάθε τρόπο επανενεργοποίηση της μη δε­σμευτικής συμφωνίας, που είχε υπογράψει η Επι­χείρηση με την RWE επί Νέας Δημοκρατίας. Το αί­τημα για συμφωνία λέγεται πως ξανάπεσε στο τρα­πέζι, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να πιέζει έντονα. Η RWE είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ηλε­κτροπαραγωγής στη Γερμανία (μετά την Ε-ΟΝ) με έδρα το Έσσεν. Ιδρύθηκε το 1898, απασχολεί περισσό­τερους από 68 χιλιάδες εργαζόμενους, έχει κύ­κλο εργασιών μεγαλύτε­ρο των 48 δισ. ευρώ και κέρδη σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...