Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η... Οδύσσεια μιας εκστρατείας

Βομβαρδισμοί και πυραυλικές επιθέσεις κατά της Λιβύης από συνασπισμό κρατών - Καμία απόφαση για στρατιωτικές επιχειρήσεις από το ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της «Αυγής της Οδύσσειας», της μεγαλύτερης διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στον αραβικό κόσμο από το 2003, όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο Ιράκ. Η απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη εγκρίθηκε κατά την άτυπη Σύνοδο του Παρισίου, χωρίς τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά στόχων, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 14 θύματα, ενώ πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν χθες Σάββατο οι ΗΠΑ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος διαχώρισε τη θέση του, καταγγέλλοντας ότι σημειώθηκαν «βομβαρδισμοί αμάχων» και ότι οι δυτικές δυνάμεις προχώρησαν πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί απάντησαν υποστηρίζοντας ότι καλύπτονται από το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει την προστασία της ανθρώπινης ζωής με κάθε μέσο.
Κατά τη χθεσινή συνόδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη εγκρίθηκε η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την προστασία των αμάχων με κάθε πρόσφορο μέσο».
Στην απόφαση του διεθνούς οργανισμού, συμμετείχαν αρχικά οι 22 χώρες που διαβουλεύτηκαν το Σάββατο στο Παρίσι. Την πρωτοβουλία για τη σύνοδο είχαν η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκαν οι Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, κ.α. Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, αλλά και χώρες από τον μουσουλμανικό κόσμο.
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, καθώς και ηγέτες από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Τη στάση της διαχώρισε η Γερμανία, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι ναι μεν πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη, αλλά η χώρα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική επιχείρηση.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στο οποίο έχει διαθέσει έναν αριθμό δυνάμεων που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη , 4 σε πρώτη φάση, μια φρεγάτα η οποία θα αποπλέει από τη Σούδα και ενδεχομένως θα εναλλάσσεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής της στις επιχειρήσεις, ένα ιπτάμενο ραντάρ και 2 ελικόπτερα Σούπερ Πούμα.
Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 18.30 του Σαββάτου από 6 γαλικά Ραφαλ που έβαλαν κατά στρατιωτικών οχημάτων έξω από τη Βεγγάζη. Ακολούθησαν τα βρετανικά αεροσκάφη, ενώ οι ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ χτύπησαν την αεράμυνα της Λιβύης.
Κατά τη διάρκεια των δυτικών βομβαρδισμών 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο από την Βεγγάζη προς την Αζνταμπίγια. Για βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους έκανε λόγο ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, προσθέτοντας ότι "αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων". Το γεγονός καταδίκασε και η Μόσχα.
Aπό την πλευρά τους οι ΗΠΑ, διά στόματος ανώτερου αξιωματούχου, τόνιζαν ότι το ψήφισμα το συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγο για προστασία των πολιτών, κάτι που εκτείνεται και πέραν της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Εν τω μεταξύ, ο Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμά του δήλωσε ότι η Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και προειδοποίησε ότι θα οπλίσει τους πολίτες που πρόσκεινται σε αυτόν με κάθε είδους όπλο που διαθέτει το οπλοστάσιο της χώρας.
Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...