Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο εσωτερικό της Συμμαχίας, η Τουρκία αντιτάχθηκε στο σχέδιο για επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτόν την έκδοση μίας κοινής απόφασης. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία δεν παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ και ότι μάλιστα «εξαρχής συμμετέχει στις προετοιμασίες με θετική προσέγγιση».Η Βρετανία μαζί με την Γαλλία και τις ΗΠΑ επιθυμούν να κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση. Από την πλευρά της, η Ιταλία προειδοποίησε πως θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέσει στη Συμμαχία, αν δεν παρθεί μία ομόφωνη απόφαση και των 28 μελών.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να μπει στη Λιβύη για να προσδιορίσει ότι η Λιβύη ανήκει στους Λιβύους και να μην μοιράσει τους φυσικούς πόρους της σε άλλους».
Παράλληλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος, όπως και το Ιράν, τάσσεται κατά των επιχειρήσεων καταστροφής στόχων στο έδαφος και δεν επιθυμοεί νατοϊκή ομπρέλα στην επιχείρηση, ενώ η Ρωσία έδειξε την έντονη δυσαρέσκεια της, με τον Πούτιν να χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορία».
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου