Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Χ. Β. Σιν: «Bασικό ελληνικό πρόβλημα: η έλλειψη ανταγωνιστικότητας»

«Η Ελλάδα έχει ένα βασικό πρόβλημα: μεγάλη έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, υπάρχουν δύο λύσεις: Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, παράλληλα με μείωση των μισθών και των τιμών, τα οποία ωστόσο οδηγούν στην ύφεση. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, η υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Βέβαια, τα χρέη για τους Ελληνες δεν θα σβήνονταν. Τα χρέη έχουν συμφωνηθεί και είναι σε ευρώ. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι ένα από τα σενάρια, δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Αυτό που για εμένα είναι το πιο σημαντικό είναι η χώρα να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητά της», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Χανς Βέρνερ Ζιν, που έχει και συμβουλευτικό ρόλο στη γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει: «Δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Θα το αποσταθεροποίησαν τα μεγάλα χρέη. Για την Ελλάδα, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός του ευρώ, αντί εντός του και με οικονομικά μέτρα που φέρνουν ύφεση. Η μείωση των μισθών και των τιμών, ως συνέπεια της υποτίμησης, θα επέτρεπε στους Έλληνες να ενδυναμώσουν τον τομέα του τουρισμού και θα ενίσχυε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς αυτά θα γίνονταν πιο ελκυστικά για αλλοδαπούς επενδυτές. Και ίσως το ευρώ δίχως την Ελλάδα να ισχυροποιούνταν περισσότερο από ό,τι με τη συμμετοχή της. Δεν θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά είναι ένας εύκολος δρόμος. Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ δύο διαφορετικών εξίσου δύσκολων λύσεων. Όλα αυτά εγώ θα τα χαρακτήριζα μια γνήσια ελληνική τραγωδία».
Για τις συνέπειες των εξελίξεων στη Γερμανία, σημειώνει πως η χώρα «έτσι και αλλιώς βρίσκεται υπό πίεση. Και η βασική αιτία δεν είναι μόνον η κρίση στην Ελλάδα, αλλά το ότι υπάρχουν και άλλες χώρες με ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα. Στη Γερμανία έχουμε ήδη ένα ποσοστό χρέους που φθάνει το 73%. Είμαστε στο λάθος δρόμο. Για καλή μας τύχη, υπάρχουν οι δεσμεύσεις του γερμανικού Συντάγματος που προβλέπουν ότι από τα επόμενα χρόνια θα απαγορευθεί η αύξηση των δημοσιονομικών μας χρεών».
«Η σημερινή λύση που ακολουθείται [στην Ελλάδα], φαίνεται να έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013. Είναι πολύ πιθανόν μετά την ημερομηνία αυτή, η Ελλάδα να χρειασθεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Επιμένω όμως πως η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με τις δικές της δυνάμεις, εκτός και αν συμβεί κάποιο θαύμα», καταλήγει.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...