Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μετ' εμποδίων η τελική συμφωνία


Μετ' εμποδίων η τελική συμφωνία
Ένα ακόμη εμπόδιο στο να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία συνολική συμφωνία για την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους φέρνει το γερμανικό αίτημα για την καταβολή της χρηματοδότησης του μόνιμου μηχανισμού, που ζητά «επιμερισμό» της συνεισφοράς της και μετά το 2013.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επίσημο αίτημα του Βερολίνου προκαλεί καθυστερήσεις στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Εμπειρογνώμονες από τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συνεδριάζουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να βρουν τους τρόπους αντιμετώπισης των γερμανικών επιφυλάξεων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους πως το μισό της γερμανικής συνεισφοράς -σχεδόν 10 δισ. ευρώ- θα καταβληθεί μέχρι το 2013, οπότε και προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός.

Επειδή όμως ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός θα βρίσκεται το 2013 σε εκλογική μάχη, το Βερολίνο ζητά πλέον να καταβάλει τη συνεισφορά της σε πέντε σταδιακές δόσεις από το 2013 και έπειτα.

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν πως το ESM θα διαθέτει 80 δισ. ευρώ σε καταβεβλημένα κεφάλαια και 620 δισ. ευρώ σε καταβλητέα. Η συνολική δανειοδοτική δυνατότητα του μηχανισμού θα ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εμφανιστεί την Τετάρτη αισιόδοξος για υπερπήδηση των εμποδίων, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του για το εάν το γερμανικό αίτημα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση του μηχανισμού.

Ο ίδιος μάλιστα επέκρινε εκ νέου το Βερολίνο για την στάση του, λέγοντας πως αποτελεί «ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 μέλη που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...