Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τίνα Μπιρμπίλη: Να παραμείνουν στο Δημόσιο ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Υπέρ της διατήρησης του ελέγχου της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου από το Δημόσιο τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ δηλώνει ότι το θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων έχει κλείσει.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η Τίνα Μπιρμπίλη, σχολιάζοντας το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζει ότι "η αξία της ΔΕΗ, όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά είναι σαφώς υποτιµηµένη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης". Προσθέτει δε ότι "σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας".
Όσον αφορά στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, η υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι "έχει κλείσει, όπως έχει κρίνει και το Συµβούλιο της Επικρατείας, από την ψήφιση του νόμου Τρίτση τη δεκαετία του ‘80. Ακόμα και να ήθελε κάποια κυβέρνηση να ξανανοίξει το θέμα αυτό, δεν θα µπορούσε".
Σχετικά με το νόμο για τις περιοχές Natura και το "μπλόκο" κυβερνητικών βουλευτών, παραδέχθηκε ότι "προφανώς δεν είναι η αρχική θέση", ενώ σημείωσε ότι "η ρύθµιση είναι ένα µεγάλο βήµα για τον περιορισµό της δόµησης και την προστασία των περιοχών Natura".
Σε ερώτηση για το αν την ενοχλεί που στοχοποιηθεί και μέσα από την κυβέρνηση και μέσα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ απαντά: "Αρνούμαι να συνεισφέρω στη δηµιουργία και τη διατήρηση «σίριαλ» που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά θέματα" και προσθέτει: "Αυτό που µε ενοχλεί είναι η επιστροφή σε αναπτυξιακά πρότυπα, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει και, αφενός, έχουν τροφοδοτήσει τη βαθιά κρίση που βιώνουμε ως τόπος, αφετέρου, αναπαράγουν µίζερες προσεγγίσεις. Ως παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω την προσέγγιση που προωθεί την οικοδόμηση κάθε σπιθαμής της χώρας, µε τον ισχυρισμό ότι έτσι θα δοθεί δυναμισμός στον οικοδομικό κλάδο. Είναι ένας εύκολος τρόπος, ένα άλλοθι για να µην κάνουμε τίποτα".
Όσον αφορά στα κίνητρα που θα δοθούν για την επιστροφή των πολιτών κέντρο της Αθήνας επισημαίνει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα κινηθεί σε δύο άξονες: αναπλάσεις εστιώνµε πολλαπλασιαστικό όφελος, π.χ. στις πλατείες Θεάτρου, Αγίου Παντελεήµονα και Αττικής, και προσέλκυση ενδιαφέροντος για την αναβάθµιση κτιρίων στις δύσκολες περιοχές.
"Στόχος είναι να συγκρατηθούν όσοι έχουν απομείνει, να επαναχρησιμοποιηθούν τα ακίνητα µε µείξη πληθυσμού και χρήσεων, µε εγκατάσταση δηµοσίων υπηρεσιών και κατοικίας ακόμη και εκεί όπου παραδοσιακά δεν υπήρχε. Για να επιτευχθεί αυτή η αναζωογόνηση χρειάζεται συνδυασµός σύγχρονων θεσµικών εργαλείων και σηµαντικών οικονοµικών κινήτρων σε στενή συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών", προσθέτει.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...