Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

«Πρέσα» χωρίς έλεος από τους ξένους!

Ο νέος μηχανισμός διάσωσης κρατών - μελών της ευρωζώνης βραχυπρόθεσμα αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας των πλέον αδύναμων μελών της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η ανακοίνωση της Fitch, που σημειώνεται μία ημέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο Standard & Poor's, συμπεριλαμβάνει και έμμεση, πλην σαφή προειδοποίηση για μια νέα υποβάθμιση. Η Fitch πάντως διατηρεί προς το παρόν την αξιολόγηση BB+ για την Ελλάδα με αρνητικό outlook.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οίκο, οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εντείνουν τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχουν ή όσα αποκτήσουν πριν την ημερομηνία αυτή θα υποστούν μειώσεις ή καθυστερήσεις κατά την εξόφλησή τους και έτσι καθίστανται λιγότερο ελκυστικά. «Βραχυπρόθεσμα αυξάνει τον εν δυνάμει κίνδυνο μιας χρεοκοπίας στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, καθώς δυσχεραίνει, αντί να διευκολύνει τις δυνατότητες άντλησης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, βάσει λογικής τιμής, από τις αγορές» σημειώνει η Fitch.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την αξιολόγηση των οικονομιών της ευρωζώνης και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες αυτές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε A- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου η Standard & Poor΄s Ratings Services, από A προηγουμένως, επικαλούμενη την έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας στην Ελλάδα.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...