Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σενάρια τρόμου και αχτίδες ανάκαμψης

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΚΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΗΣ ΡΟΛΟ
ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ αλλά και πιθανές ευκαιρίες δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η μεγάλη καταστροφή στην Ιαπωνία αλλά και οι συνεχιζόμενες ταραχές στον αραβικό κόσμο.
Είναι ένα κομμάτι του παζλ που προστίθεται στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και την φέρνει από αύριο προ ιστορικών αποφάσεων.
Κυβερνητικά στελέχη, επιστήμονες, παράγοντες της αγοράς και του ενεργειακού κλάδου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και καταστρώνουν σχέδια με βάση τα επιμέρους σενάρια, απευχόμενοι τα χειρότερα: μία μεγάλη πυρηνική καταστροφή στη Ιαπωνία που θα έχει ολέθριες ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες ή μία γενίκευση των ταραχών στον αραβικό κόσμο, η οποία θα προκαλούσε μια ενεργειακή αλλά και μεταναστευτική κρίση δίπλα στην Ελλάδα.
Αν αυτοί οι φόβοι δεν επαληθευθούν, τότε, διαβλέπουν ότι οι συνέπειες θα είναι μεικτές: θα υπάρχουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν προσχώματα στην αναιμική ανάκαμψη πολλών χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αλλαγές που ανεξάρτητα από το εύρος τους - το οποίο ακόμη είναι άδηλο - μπορεί να ωφελήσουν την Ελλάδα, αναπροσαρμόζοντας τον γεωπολιτικό και τον οικονομικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.
Πολυπολικό σύστημα
Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι μπορεί να σημάνει το τέλος ή έστω την εξασθένιση δύο μεγάλων κεφαλαίων στην πρόσφατη ιστορία. Του τριπολικού συστήματος Ιαπωνίας - ΗΠΑ - Δυτικής Ευρώπης αλλά και της προσάρτησης στο άρμα της πυρηνικής ενέργειας.
*Δίδεται μία αφορμή για τη δημιουργία ενός πολυπολικού παγκόσμιου συστήματος, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να έχει ευρύτερο γεωπολιτικό -μέσω των αγωγών καυσίμων- αλλά και οικονομικό ρόλο, μέσω της πράσινης ενέργειας, του τουρισμού και των διαμετακομιστικών οδών.
*Στο ενεργειακό επίπεδο, πρώτη φορά γίνεται λόγος σε κοινοτικό επίπεδο για στροφή μακριά από την πυρηνική ενέργεια ή έστω μείωση της εξάρτησης, αυξάνοντας αντίστοιχα τη σημασία τροφοδοσίας από άλλες πηγές. Ενισχύεται έτσι σε έναν βαθμό ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδος ως διαμετακομιστικού κέντρου.
*Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έρθει πιο κοντά η πρόταση για επενδυτικό ευρωομόλογο, το οποίο επισήμως έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2013 υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να στηρίζει μεγάλα έργα και στην πράσινη ανάπτυξη. Η Ελλάδα στηρίζει πολλά στο εγχείρημα, όχι μόνο γιατί θα είναι η μόνη διέξοδος χρηματοδότησης μεγάλων έργων υπό συνθήκες μνημονίου, αλλά και διότι ελπίζει να ανοίξει τον δρόμο για το «κανονικό» ευρωομόλογο.
*Εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν όμως και στο μέτωπο του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούσαν ότι υπό τις νέες συνθήκες δημιουργούνται προϋποθέσεις να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει σε επαναγορά ομολόγων χωρών με προβλήματα (Ελλάδα, Πορτογαλία κ.λπ.) στη δευτερογεννή αγορά, μέτρο που απορρίφθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής παρά τις έντονες πιέσεις κυρίως των δύο αυτών χωρών.
*Πρόσκαιρα τουλάχιστον οφέλη αναμένονται και στις τουριστικές ροές, που εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν από χώρες της Νότιας Μεσογείου αλλά και από άλλα κράτη του εξωτερικού.
Πάντως, στελέχη της αγοράς κρίνουν ότι το ισοζύγιο μπορεί να είναι αρνητικό, αμφισβητώντας τόσο τις δυνατότητες της Ελλάδος όσο και την δυναμική που έχει λόγω μνημονίου να αντιδράσει και να μην παρασυρθεί από την ενεργειακή κρίση στην οποία είναι πολύ εκτεθειμένη λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το πετρέλαιο.
Αναφέρουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα και τις ήδη αναιμικές αναπτυξιακές προοπτικές, επιτείνοντας το σπιράλ ύφεσης και τη χαμηλή απόδοση των εισπρακτικών μέτρων του μνημονίου.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...