Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Αναζητούνται τρόποι επαναφοράς στους στόχους

Από το σκέλος των δαπανών θα προέρχονται τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ισοσκελίσει την υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού που προκαλεί η «μαύρη» τρύπα στα έσοδα, που ήδη το πρώτο δίμηνο του 2011 φτάνει τα 860εκ€.

Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αφορούν φορολογικούς συντελεστές, ούτε μισθούς και συντάξεις».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διέψευσε και τη φημολογία για την επιβολή επιπλέον έκτακτης εισφοράς, εκτός από αυτή που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την υστέρηση των εσόδων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, που οδήγησε σε μειωμένες εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος και μισθωτών υπηρεσιών και στις μειωμένες εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας. Θεωρούν πάντως ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα 1,8δισ€, όπως προβλέπει το μνημόνιο, εξαιτίας των αποθεματικών που υπερβαίνουν τα 500εκ€ αλλά και γιατί αναμένουν βελτίωση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Εκτός από την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει άμεσα και σε κλείσιμο «άχρηστων» φορέων, θα περικόψει κι άλλο τις λειτουργικές δαπάνες, θα επιταχύνει τη μείωση των συμβασιούχων, ενώ θα επανεξεταστεί και ο κανόνας των 5 απολύσεων για μια πρόσληψη στο Δημόσιο.

Υπεραισιόδοξες προβλέψεις Η εκτέλεση πάντως του προϋπολογισμού κινδυνεύει και από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του. Τα «πράσινα» τέλη ακόμη δεν έχουν επιβληθεί, οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι η αύξηση των αντικειμενικών δύσκολα θα φέρει 270εκ€ , αμφιβολίες εκφράζονται για τα 700εκ€ από τα τεκμήρια.
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

Αν οι κίνδυνοι επαληθευθούν, δύσκολα θα αποφευχθούν και τα εισπρακτικά μέτρα. Μεταξύ των εισηγήσεων είναι η επιτάχυνση της μετάταξης αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και η φορολόγηση των αναψυκτικών.

Τα πρόσθετα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών
• Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού
• Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών
• Περικοπή λειτουργικών δαπανών
• Επιτάχυνση μείωσης συμβασιούχων
• Επανεξέταση του κανόνα 5/1

Αμφίβολα έσοδα
• «Πράσινα» τέλη : 150εκ€
• Αύξηση αντικειμενικών : 270εκ€
• Τεκμήρια : 700εκ€
• Φορολόγηση αυθαιρέτων : 300εκ€
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...