Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Δικαιωμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός

«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν δικαίωση και επιβεβαίωση των ελληνικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο». Αποδοκιμάζει έντονα η αντιπολίτευση.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «σήμερα δικαιώθηκε και ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια μηνών», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η προσπάθεια εξαρτάται από εμάς και μόνο από εμάς. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η ΕΕ θα στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με κάθε τρόπο». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαιτέρως πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δεν θα φέρουν νέα μέτρα για την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμα και να συγκρουστεί (πχ στην περίπτωση της ΔΕΗ) για την εφαρμογή του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πρόγραμμα βάζει ένα πλαίσιο, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου προγράμματος εξυγίανσης του Δημοσίου.Το πρόγραμμα θα εξειδικευθεί, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Σχετικά με την Λιβύη, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός στην αφρικανική χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει και ο Αραβικός Σύνδεσμος, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει». Σε ερώτηση για το αν η απόφαση συμμετοχής του ΝΑΤΟ αλλάζει το ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα κινείται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά δίνει τις «υποδομές», ώστε να τεθεί σε ισχύ η πολιτική απόφαση του ΟΗΕ.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι Αθήνα και Ρώμη έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ΕΕ ανταποκρίθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και να ενισχύσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως στην περίπτωση της Frontex).

Για το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας,
αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές -με την ΕΕ- χώρες. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...