Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«Χέρι» και στα κοινωνικά επιδόματα βάζει ο «τσάρος»!

Επιπλέον θυσίες και βάρη, κατά δικαίων και αδίκων, φέρνει το νέο «πακέτο» μέτρων λιτότητας, ύψους 12,8 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2012-14, που κλειδώνει τις αμέσως επόμενες μέρες και θα παρουσιαστεί στους επικεφαλείς της Τρόικα που καταφτάνουν επί τούτου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για το «μεσοπρόθεσμ層 σχέδιο δράσης της κυβέρνησης στο οποίο, αν προστεθούν και τα μέτρα της ήδη δρομολογημένα μέτρα, τα οποία έχουν περιληφθεί στο Μνημόνιο αλλά επισπεύδονται από φέτος κιόλας, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, το «πακέτο» αγγίζει πλέον τα 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο οικονομικών αναμένει να εισπράξει:

•    από περικοπές -βάσει εισοδηματικών κριτηρίων- στα κοινωνικά επιδόματα, έως και 4,5 δισ. ευρώ.
•    από το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και την κατάργηση επιδομάτων, άλλα 4,5 δισ. ευρώ.
•    από αλλαγές στις ΔΕΚΟ, έως και 3,3 δισ. ευρώ.
•    από παρεμβάσεις στο Σύστημα Υγείας άλλα 2,2 δισ. ευρώ.
•    από «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές και με τα νέα τεκμήρια, περί τα 8,5-9 δισ. ευρώ.

Άμεσα ο υπουργός Οικονομικών θα αποστείλει και επιστολές στις διοικήσεις ΔΕΚΟ και τραπεζών, για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Στον «πάγο» ο φόρος θέρμανσης

Σε επανεξέταση του μέτρου της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης -που έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Οκτώβριο- υποχρεώνεται το οικονομικό επιτελείο, καθώς η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα είναι πολύ μεγάλη λόγω τις πολύ μεγάλης ανόδου στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα θα είναι διπλό, αφού στην περίπτωση της εξίσωσης θα πρέπει να αυξηθεί, ανάλογα με το ύψος της τιμής των καυσίμων, και το επίδομα που θα δοθεί στους οικονομικά ασθενέστερους, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Πάντως, αν τελικώς αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου, η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει άλλους τρόπους για να αντλήσει το 1,1 δισ. ευρώ που θα εισέπραττε από την εξίσωση του φόρου τη διετία 2011 - 2012, όπως έχει δεσμευτεί στο μνημόνιο.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η «αυξομείωση» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανάλογα με το εύρος της διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου brent. Δηλαδή, όσο ψηλότερα κινούνται οι τιμές διεθνώς, τόσο να μειώνεται ο ΕΦΚ και αντίστροφα.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...