Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Σλάλομ» Σαμαρά - Ντόρας στις Βρυξέλλες


«Σλάλομ» Σαμαρά - Ντόρας στις Βρυξέλλες 
Στις Βρυξέλλες μετακομίζει η ελληνική κεντροδεξιά και στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποκλείεται να... συμπέσουν ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως είναι αναμενόμενο, πάντως, συνάντηση δεν προβλέπεται, αφού τους δύο πολιτικούς τούς χωρίζει άβυσσος, ενώ τόσο από τη μια όσο και από την άλλη πλευρά θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί ακόμα και μια... τυχαία συνάντηση.

Οι δύο πολιτικοί θα έχουν σειρά επαφών με κοινοτικούς αξιωματούχους, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν σαφές ευρωπαϊκό προφίλ και διατηρούν επικοινωνία με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή εικόνα της ΝΔ και να απαντήσει ουσιαστικά με τις επαφές του σε όσους εντός της ελληνικής επικρατείας μιλάνε για ευρω-απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της αντιμνημονιακής ρητορικής της.

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Μπακογιάννη, που επιμένει ότι η ΝΔ είναι λαϊκιστικό κόμμα και αρνείται την ευρωπαϊκή του φυσιογνωμία, θα προσπαθήσει να πείσει πως η ίδια διατηρεί ανοικτή γραμμή με σημαντικά στελέχη της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συναντήθηκε ήδη με τους Γιάνους Λεβαντόβσκι και Ράινερ Μπέγκε.

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς συζήτησε την οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις που έλαβε το εμβόλιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου και τις προοπτικές που υπάρχουν για τελική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25ης του τρέχοντος μηνός.

Ο Πολωνός κ. Λεβαντόφσκι είναι επίτροπος για τον Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό και Προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Μπέγκε είναι πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού σχετικά με τις προκλήσεις πολιτικής και τους δημοσιονομικούς πόρους για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2013.

Ο κ. Σαμαράς –θα έχει και εκτενή συζήτηση με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ– είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου κ. Υβ Λετέρμ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας και πρόεδρο του PSD δρ Πέδρο Κοέλιο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γέρζι Μπούζεκ, τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ κ. Γιόζεφ Ντολ και τον γάλλο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Αλέν Λαμασούρ, πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου παρίστανται αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί από 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετάσχουν επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.



Οι κινήσεις της Ντόρας
Το δικό της «παιχνίδι» θα κάνει και η κυρία Μπακογιάννη, που έχει στην ατζέντα της και συναντήσεις με αρκετούς φιλελεύθερους πολιτικούς, θέλοντας να τονίσει και το φιλελεύθερο στίγμα του κόμματός της.

Στο πλαίσιο των επαφών της θα συναντηθεί με τέσσερις κοινοτικούς επιτρόπους, τους Όλι Ρεν (Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων), Μισέλ Μπαρνιέ (Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών), Σεσίλια Μάλστρομ (Εσωτερικών Υποθέσεων –πρόσφατα είπε ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν επαρκεί) και τη Μαρία Δαμανάκη (Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Ναυτιλίας).

Η κυρία Μπακογιάννη θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ (είχε υπογράψει πριν από 20 ημέρες κείμενο μαζί με τους Ρομάνο Πρόντι και Ζακ Ντελόρ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Financial Times», στο οποίο επεσήμαναν ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι ατελέσφορο και δεν επαρκεί).

Ακόμη, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα συναντηθεί και με τρεις ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο κ. Γ. Χατζημαρκάκης των γερμανών Φιλελευθέρων, που είναι και πρόεδρος της Διάσκεψης των Αντιπροσωπειών και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...