Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου: Να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους

Είναι ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. , δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, ενώ έπονται επαφές του με τους άλλους επικεφαλής κομμάτων του Κοινοβουλίου.
«Σεβόμαστε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, «τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων γ αυτό και οι σημερινές συναντήσεις έχουν στόχο τη συνεννόηση για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας ενόψει της Συνόδου Κορυφής». Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υποστηρίξει (στις Βρυξέλλες) ότι μόνη λύση, είναι η λύση-πακέτο. «Ο,τιδήποτε άλλο», παρατήρησε, «δεν αποτελεί λύση και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποχώρησε από το Μαξίμου
και έκανε δηλώσεις αργότερα από τα γραφεία του κόμματός του στη Λ. Συγγρού. Οπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως προτίθεται να θέσει τα ζητήματα διαχείρισης του χρέους στις επόμενες Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.
Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε πως «η Ν.Δ. στηρίζει αποφασιστικά και υπεύθυνα» το ευρωομόλογο, το αναπτυξιακό ευρωμόλογο, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Πρόσθεσε πως τα ανωτέρω δεν θα πρέπει να συνδεθούν με νέα σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία.
««Είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα. Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Βασική του λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου».

Το πρόγραμμα συναντήσεων

Tο πρόγραμμα των συναντήσεων του Γ. Παπανδρέου με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:
  • 14.15 μ.μ.: Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • 15.30 μ.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη
  • 16.45 μ.μ.: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα έχει την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 18:00 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και στις 19:00 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Πεντάωρο υπουργικό συμβούλιο χθες

Περισσότερες από 5 ώρες κράτησε χθες το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου με τη συμμετοχή και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της νέας υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ή θα έχουμε λύση-πακέτο, συνολική λύση ή δεν θα έχουμε λύση. Αυτή είναι η θέση μας» δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην εισήγησή του. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η λύση -πακέτο είναι η λύση «που θα βοηθήσει την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, το ευρώ και βεβαίως, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που χτυπιούνται από τις αγορές» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι, αυτό απαιτεί εκ μέρους μας και την αυστηρή τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεών μας, όπως και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Όπως υπάρχει και από την ΕΕ συνολικά η ευθύνη να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον γα το Ευρώ, επομένως και για την διαχείριση του χρέους, προκειμένου να πειστούν οι αγορές».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...