Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΕ: ψηφοφορία για να τερματίσει το «ολιγοπώλιο» των οίκων αξιολόγησης

thumb
Με αφορμή την υποβάθμιση Ελλάδας και Ισπανίας από τον οίκο Moody's, η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του ΕΚ αναμένεται να ζητήσει την θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου οι τρείς μεγάλοι οίκοι (Moody's, Fitch, Standard & Poor's) να μην αποτελούν ολιγοπώλιο.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προβούν σε διαδικασία ψηφοφορίας της έκθεσης του Γερμανού ευρωβουλευτή, Βολφ Κλιντς, αναφορικά με τον έλεγχο που ασκείται στους οίκους αξιολόγησης αλλά και τον διττό τους ρόλο, εφόσον ταυτόχρονα αξιολογούν τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα αλλά και παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις επιχειρήσεις που τα εκδίδουν.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση προτείνεται η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, που ωστόσο «θα έχει νόημα μόνο αν είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως «στόχος του θα είναι να εντείνει τον ανταγωνισμό σε ένα σύστημα που σήμερα είναι περίπου ολιγοπώλιο καθώς μόλις τρεις οίκοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά».

Σημειώνεται ακόμα η ανάγκη να καταστεί νομικά δυνατή η δίωξη για αστική ευθύνη των οίκων σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας. «Οι οίκοι πρέπει να έχουν την ευθύνη των αξιολογήσεών τους. Το να δηλώνουν ότι απλώς διατυπώνουν μια άποψη δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο Κλιντς.

Το ψήφισμα σημειώνει, τέλος, την δυναμική που θα μπορούσε να αποκτήσει η συνένωση όλων των εθνικών οίκων αξιολόγησης σε ένα δίκτυο, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους τρεις μεγάλους οίκους.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...