Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Α. Τσίπρας: Σε κίνδυνο η δημοκρατία

Την ανάγκη να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις ώστε να παραλύσει η Ευρώπη, με διαδηλώσεις και απεργίες, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας αργά χθες το βράδυ το τριήμερο συνέδριο που οργάνωσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε με οξύτητα τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, τονίζοντας ότι η επιλογή της λιτότητας και των μνημονιων δεν είναι μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή.
 
Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι "η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκτίμησε δε, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αυταρχισμού και έθεσε το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, ως έναν από τους στόχους του κόμματός του για το επόμενο διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για ακροδεξιό λόγο. 
 
Η κρίση του χρέους, είπε, ήταν μεγάλη ευκαιρία για να ξηλωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πιό επώδυνο, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής για την Ευρώπη. Θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης και η υποβολή λαών σε μακροχρόνιες θυσίες με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα νέο πακέτο πιό σκληρών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεις ασύλληπτου εύρους. 
 
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μερικές φορές "δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από την Μέρκελ", ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά έχει ιστορικό καθήκον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να δημιουργήσει συμμαχίες για αλλαγή πορείας και έξοδο από την κρίση και να ανοίξει νέο δρόμο ανάπτυξης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. 
 
Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να δοθούν μόνο στο εθνικό επίπεδο, γιατί το κεφάλαιο και οι αγορές έχουν παγκοσμιοποιηθεί. 
 
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε το συνέδριο παρουσιάζοντας δέκα στόχους της Αριστεράς, η οποία, όπως είπε, πρέπει να υπερβεί τα προβλήματά της, κυρίως τον κατακερματισμό της, να ενωθεί και να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο για την ανατροπή του Μνημονίου. Οι στόχοι αυτοί είναι :
 
    1. Η οργάνωση καθολικής αντίστασης απέναντι στη σημερινή επίθεση κατά κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικού κράτους, με πρώτιστο καθήκον την απεμπλοκή από το μνημόνιο.
 
    2. Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
 
    3. Η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 
 
    4. Η πλήρης καταγραφή, ο έλεγχος και η ταυτοποίηση του χρέους. Οι ανάγκες που επέβαλλαν δανεισμό, οι όροι και πως φθάσαμε εδώ. 
 
    5. Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Με στόχο ένα πραγματικό κούρεμα, αλλά και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. 
 
    6. Η εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού από την ΕΚΤ
 
    7. Η δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και ο έλεγχος των τραπεζών. Να πληρώσουν οι μέτοχοι τις ζημιές των τραπεζών. 
 
    8. Η ρύθμιση και του ιδιωτικού χρέους, κυρίως των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όσο διαρκεί η κρίση. 
 
    9. Η χειραφέτηση από τον έλεγχο των αγορών. Αν δεν εξασφαλιστεί ο έλεγχος, το χρέος θα ξαναδημιουργηθεί ακόμη και αν αποληρωθεί μεγάλο μέρος του. 
 
    10. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα στην κρίση. Το αίτημά μας για δημοψήφισμα για την κύρωση ή απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας είναι ζήτημα δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: είμαστε μπροστά σε νέο και επικίνδυνο αυταρχισμό. Είναι επικίνδυνα τα φαινόμενα που βλέπουμε γύρω μας όπως στη Γαλλία με την υπεροχή στις δημοσκοπήσεις της κόρης του Λε Πεν. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν είναι ο λόγος του κ. Γ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ αλλά ο ακροδεξιός λόγος που εκφέρεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. 
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...