Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τα ’χουνε παίξει με τα «θέλω» και τα «πρέπει»

thumb
Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιουργεί η δεινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώ­ρας βρίσκεται η Ν.Δ., η οποία ακροβα­τεί ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέ­πει» της. Την εβδομάδα που μας πέρα­σε, ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να επανακαθορίσει τις θέσεις του κόμματός του όταν βρέ­θηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενη­μερωθεί από τον πρωθυπουργό εν όψει των δύο κρίσιμων Συνόδων Κορυφής, όπου θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας. Και όλα αυ­τά με τον φόβο των πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο μίας συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώ­νη Σαμαρά είναι το να μην ταυτιστεί με την πολιτική του μνημονίου και συγχρό­νως να αποδείξει ότι είναι ο ηγέτης που μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα ξεπερνά τα μικροκομματικά προ­βλήματα και δίνει στήριξη στην κυβέρ­νηση που βάλλεται από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Με αυτό το σκεπτικό μάλιστα εμφανίστηκε στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης και, αφού ξε­καθάρισε ότι δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να υπάρξουν νέα μέτρα, συναίνεσε ως προς τους στόχους για:
◆ ευρωομόλογο,
◆ αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο,
◆ επιμήκυνση του χρόνου αποπληρω­μής των 110 δισ. ευρώ,
◆ μείωση του κόστους δανεισμού στην επαναφορά των ελληνικών ομολόγων.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. επανέλαβε ακό­μα ότι «το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο. Και βα­σική του λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου». Μίλησε δηλαδή ακολουθώντας τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή, συναίνεσε όμως σε μια σειρά από προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.
Στη συνάντηση της περασμένης Τρί­της ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ιδιαίτε­ρη έμφαση στις επαφές που έχει κάνει ο ίδιος με ξένους αξιωματούχους (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ρεν, Μαρτένς) αλλά και στην ενημέρωση των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα των χωρών που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.
Αποστάσεις
Η αλήθεια είναι ότι στη Ν.Δ. τα στε­λέχη είναι διχασμένα για το πώς πρέπει να χειριστούν την όλη υπόθεση. Όσοι ανήκουν στην κεντροδεξιά και στην καραμανλική πτέρυγα θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δώσει την απόλυτη στήριξή του στον πρωθυπουρ­γό, καταγράφοντας τις οποίες ενστάσεις της Ν.Δ., ενώ οι στενοί συνεργάτες του προέδρου θεωρούν ότι το κόμμα τους θα πρέπει να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τις δεσμεύσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντύπω­ση που αποκόμισε ο Αντ. Σαμαράς από τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαί­ους ομολόγους του στη Σύνοδο του Ευ­ρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίν­κι, είναι ότι τα πράγματα στις Βρυξέλ­λες θα είναι πολύ άσχημα για τη χώρα. Αυτή του την εντύπωση μετέφερε μάλι­στα στον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί του.
Όπως είπε μάλιστα στον Γ. Παπανδρέ­ου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ελσίνκι, εξάντλησε όλες τις προ­σπάθειες προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του ότι «η μό­νη λύση για την Ελλάδα είναι η δραστι­κή αλλαγή των όρων του μνημονίου και ότι αυτό είναι υπέρ και των ευρωπαϊκών συμφερόντων, που θα πληγούν ανεπα­νόρθωτα από ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας μας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι από τις συνομιλίες που είχε, έβγαλε δυο συμπε­ράσματα:
Αφενός ότι το αίτημα για μείωση των επιτοκίων μπορεί να έχει καλύτερη τύ­χη μετά και τις εκλογές στην Ιρλανδία, αφετέρου ότι το θέμα της ευελιξίας του Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων καταδι­κασμένο. Επισήμανε μάλιστα ότι γι’ αυ­τόν τον λόγο δεν θα πρέπει να εξαντλη­θούν εκ μέρους της Ελλάδας οι προσπά­θειες για να υπάρξει έστω ένα ανοικτό παράθυρο.
«Η απόφαση της Γερμανίας φαίνεται πως είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όμως πρέπει να βρεθεί τρό­πος σαφούς απάντησης στο πρόβλημα του χρέους, να δοθεί έμφαση στην ανά­πτυξη και να αντιμετωπιστούν οι κοινω­νικές συνέπειες των μέτρων, γιατί δίχως συνοχή δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση» έλεγαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας και οι οποίοι όλο το τελευταίο διάστημα αναλύουν όλες τις πιθανές εκδοχές για την αντιμετώπι­ση της κρίσης.
Μάλιστα, έχουν επικεντρωθεί σε τρία βασικά σενάρια.
◆ Το πρώτο και το πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας είναι να ληφθεί απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους σε συνδυασμό με μικρή μείωση του επιτοκίου, λόγω κυρίως των πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά της Ιρλανδίας. Στην περίπτωση αυτή δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μετατίθεται το χρέος για μερικά χρόνια αργότερα.
◆ Το δεύτερο σενάριο θέλει τη Γερμανία να αλλάζει στάση και να συναινεί στην ενίσχυση του μηχανισμού για την αγορά ομολόγων από χρεωμένες χώρες. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του δα­νείου, η Ελλάδα θα πάρει βαθιές ανά­σες και άρα θα δοθεί μία νέα περίοδος χάριτος στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την πολιτική της.
◆ Το τρίτο σενάριο είναι και το χειρότε­ρο για τη χώρα και τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή το πλέον επικρατέστε­ρο. Το σενάριο αυτό θέλει τη Γερμανία να επιμένει στην άρνησή της να ενισχύ­σει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να μη δίνει το πράσινο φως για επα-ναγορά χρέους με παλαιά ομόλογα. Εάν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο, η κυ­βέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η Ελλάδα δεν θα πάρει τί­ποτα και αντιθέτως θα πρέπει να συνεχί­σει την πολιτική της σκληρής λιτότητας στο εσωτερικό. Παράλληλα θα δεχθεί νέες συνεχείς επιθέσεις από τις ξένες αγορές.
Το επιτελείο της Ν.Δ., αν και δημοσί­ως το ξορκίζει, θεωρεί ότι σε αυτή την περίπτωση είναι ζήτημα χρόνου να τε­θεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το τέλος του 2013 που τελειώνει το δάνειο. Στη Συγγρού πάντως προετοι­μάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και για όλες τις πιθανές εξελίξεις. Έτσι, μιλούν και για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέ­ους, καθώς και για αναδιάρθρωση χρέ­ους χωρίς όριο. Σε περίπτωση που απο­φασιστεί η αναδιάρθρωση του χρέους, τότε – λένε – θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές για ένα κούρεμα της τά­ξεως του 20%-30%, πράγμα που προϋ­ποθέτει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Όσο για το δεύτερο υποσενάριο, αυτό μιλά για την πραγματική καταστροφή της χώρας, κάτι που οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν θέλουν να συζη­τούν…
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...