Αθήνα Με τρίτη δημόσια δήλωση σε διάστημα μόλις 48 ωρών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς κινήθηκε με ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία και τόνισε την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι όροι του μνημονίου, τονίζοντας πως αυτό είναι καλό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την ευρωζώνη.
Με αρκετά ήπιο ύφος, ο κ. Σαμαράς, μετά από μεγάλη σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ υποστήριξε, ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισεκατομμυρίων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι με όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του δανείου το ελληνικό χρέος, λόγω της μείωσης του επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, θα μειωθεί κατά δυο μονάδες του ΑΕΠ.
«Όμως, αν ακολουθούσαν τη δική μας πρόταση για ανάπτυξη, τότε -προσέξτε- πάλι με μόνο μία ποσοστιαία μονάδα –αυτή τη φορά- ταχύτερη ανάπτυξη, θα πετυχαίναμε να μειώσουμε το χρέος τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που απαιτείται, πλέον, είναι αυτό που φωνάζουμε, εδώ και τόσο καιρό: Ανάκαμψη και Ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Κατά τον κ. Σαμαρά και το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής, που όμως δεν είναι.
Το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά, είναι πως με τα όσα έχουν συμφωνηθεί η Ελλάδα θα πληρώνει λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια, άρα θα υποχρεωθεί να πληρώσει συνολικά περισσότερους τόκους.
Τι θα συνιστούσε κατά τον κ. Σαμαρά, «αληθινή ελάφρυνση»; Το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή, αφού όπως είπε και δημόσια προθχές, η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του.
Κρυφή ατζέντα
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει να θεωρεί ότι το σημερινό Μνημόνιο δεν αλλάζει, αλλά αντίθετα, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως και πως θα απαιτηθούν για την περίοδο 2012-2015, μέτρα ύψους 15 δισεκατομμυρίων.
Γι’ αυτό το λόγο, προβάλλουν το επιχείρημα από τη ΝΔ, ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και έρχονται σκληρότερα μέτρα και υποστηρίζει, ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται πως η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο, δηλ. να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα (αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της).
Σύμφωνα, με το σκεπτικό του κ. Σαμαρά, η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρόσθετη υποχρέωση –που κατά τη «γαλάζια» επιχειρηματολογία- δεν προβλεπόταν στον αρχικό Μνημόνιο, για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων.
Οι «γαλάζιοι» οικονομολόγοι, υποστηρίζουν, ότι κανείς δεν ξέρει από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς και μάλιστα υπενθυμίζουν τη δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα πωληθεί σπιθαμή δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Τα ερωτήματαΠολλά στελέχη της Ν.Δ. με γνώσεις επί των οικονομικών θέτουν μια σειρά ερωτήματα, στις παρασκηνιακές συζητήσεις τους.
Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:
-Πώς θα επιτευχθεί η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια;
-Ποιες ΔΕΚΟ, ποια ακίνητα, σε ποιους και με ποιες διαδικασίες θα πωληθούν για να εξασφαλιστούν τα 50 δισ. ευρώ;
-Τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση, για μισθούς, φόρους, συντάξεις και όρια ηλικίας, στα πλαίσια του συμφώνου σταθερότητας;
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου