Ο Μάικλ Μουρ, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και συγγραφέας, μιλά στην ιστοσελίδα του για το μέλλον που προσπαθούν να επιβάλλουν στη μεσαία τάξη οι ελίτ του πλανήτη και πώς μπορούμε εμείς να αντισταθούμε.Για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, η πόλη Τόμσον του Καναδά και η μάχη της με το βραζιλιάνικο γίγαντα της εξόρυξης, Vale, μπορεί να φαίνεται πολύ μακρινή. Δεν είναι.
(Μη ντρέπεστε εάν χρειάζεστε χάρτη για να βρείτε το Τόμσον – κατηγορείστε τα αμερικανικά μέσα, τα οποία μιλάνε για τους Καναδούς μόνο όταν έχουν κάποια σχέση με τον Τζάστιν Μπίμπερ.)
Αυτή τη στιγμή το Τόμσον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου που μαίνεται τα τελευταία 30 χρόνια - ο παγκόσμιος πόλεμος των πλουσίων του κόσμου εναντίον της μεσαίας τάξης. Είναι ένας πόλεμος που οι κάτοικοι του Φλιντ και του Μίσιγκαν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Ουισκόνσιν. Ένας πόλεμος, όπου η μεσαία τάξη κέρδισε ένα γύρο μόλις στην Αίγυπτο. (Ίσως δεν το ξέρατε - γιατί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν πολύ απασχολημένα μιλώντας για τον Τζάστιν Μπίμπερ – ότι ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του δικτάτορα της Αιγύπτου και διάδοχός του, εργάστηκε για χρόνια για την Τράπεζα της Αμερικής.)
Ορίστε τι συμβαίνει στο Τόμσον και γιατί έχει τόση σημασία.
Ο Καναδάς δεν είναι σαν τις ΗΠΑ – είναι ακόμα μία χώρα του πρώτου κόσμου, όπου οι εταιρίες υποτίθεται ότι υπάρχουν για να βοηθούν τους ανθρώπους, όχι το αντίστροφο. Δεν διαθέτουν μόνο καθολική υγειονομική περίθαλψη, αλλά και κάτι που ονομάζεται Καναδικός Νόμος για τις Επενδύσεις, ο οποίος λέει ότι οι πολυεθνικές όπως η Vale μπορούν να επενδύουν σε καναδικές βιομηχανίες, μόνο εάν πρόκειται να ωφελήσει ολόκληρο τον Καναδά. Ξέρω, είναι τρελό!
Το ορυχείο στο Τόμσον βρισκόταν υπό το έλεγχο της Inco, μιας καναδικής εταιρίας που είχε κάνει ανακωχή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και μοιραζόταν τον πλούτο. Όταν η Vale αγόρασε την Inco το 2006, υπέγραψε σύμβαση με την κυβέρνηση που καθόριζε τι θα έκανε για να ωφελήσει τους Καναδούς.
Αμέσως μετά, η Vale παραβίασε τη σύμβαση και προχώρησε σε επίθεση, αναγκάζοντας τα ορυχεία στο Σάντμπουρι του Οντάριο να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερης διάρκειας απεργία στην ιστορία τους. Και τώρα στο Τόμσον προσπαθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις σύντηξης και διύλισης που έχουν κάνει την πόλη σημαντικό οικονομικό κέντρο της επαρχίας. Εν τω μεταξύ, η συντηρητική κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ - σκεφτείτε το Τζορτζ Μπους με καναδική προφορά - ουσιαστικά βοηθά τη Vale να το κάνει αυτό στους συμπολίτες τους, με ένα γιγαντιαίο δάνειο 1 δις δολαρίων προς την κυβέρνηση, το οποίο η Vale χρησιμοποιεί για να μετακινήσει θέσεις εργασίας μακριά από το Τόμσον. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Vale είναι η Blackrock, μία εταιρία επενδύσεων, στην οποία είναι συμμέτοχες αρκετές από τις διασωθείσες τράπεζες των ΗΠΑ... συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αμερικής.
Επομένως, αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με ένα πράγμα μόνο: την ακύρωση του κοινωνικού συμβολαίου του Καναδά. Η Vale και η κυβέρνηση Χάρπερ δεν επιθυμούν ένα μέλλον όπου η Βραζιλία γίνεται περισσότερο σαν τον Καναδά. Αντ' αυτού, θέλουν ένα μέλλον όπου ο Καναδάς γίνεται περισσότερο σαν τη Βραζιλία. Και δεν είναι μόνο ο Καναδάς: σχέδιο των εταιριών είναι ο τρίτος κόσμος να αποτελέσει το μοναδικό κόσμο.
Γι' αυτό οι άνθρωποι παντού χρειάζεται να υποστηρίξουν το Τόμσον. Όπως επισημαίνει η Νίκι Άστον - βουλευτής που εκπροσωπεί το Τόμσον και η δεύτερη νεότερη γυναίκα που εξελέγη στο καναδικό Κοινοβούλιο: "Χθες ήταν το Φλιντ, σήμερα είμαστε εμείς και το Ουισκόνσιν, και αύριο θα είναι όλοι."
Και γι 'αυτό είμαι υπερήφανος να προβάλλω και τη φωνή της Άστον και του λαού του Τόμσον στην ιστοσελίδα μου. Και γι' αυτό σας ζητώ να παρακολουθήσετε το δυνατό τους βίντεο, να ακούσετε τις ιστορίες τους, και να τις μοιραστείτε με όλους όσους γνωρίζετε.
Συνηθισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ορθώνουν το ανάστημά τους αυτή τη στιγμή και λένε "Οχι!" στο μέλλον που έχουν προγραμματίσει για μας. Κερδίσαμε στην Αίγυπτο. Ξυπνάμε και πολεμούμε σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ας υποστηρίξουμε όλοι το Τόμσον και ας το κάνουμε τον τόπο όπου θα αντιστραφεί αυτός ο φοβερός πόλεμος. Όπως ο Καμάλ Αμπάς, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες συνδικάτων της Αιγύπτου, αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το Ουισκόνσιν: "Σας συμπαραστεκόμαστε, όπως κάνατε εσείς με εμάς".
(Εμπιστευτικό μήνυμα προς τους ανθρώπους στο Τόμσον: δε λέμε ότι οι Αμερικανοί θα βοηθήσει μόνο στην περίπτωση που υποσχεθείτε να μας συστήσετε στον Τζάστιν Μπίμπερ. Απλώς λέμε, ξέρετε, δε θα έβλαπτε.)
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου