Ανέκφραστος και χωρίς κανένα σχόλιο υποδέχεται εισηγήσεις, παραινέσεις και συμβουλές για να πάρει μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι μόλις 6 μήνες μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, το κυβερνητικό σχήμα μοιάζει να έχει… «κάτσει» πολύ άσχημα και η φθορά είναι τόσο μεγάλη που ακουμπάει όσο ποτέ τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αργά ή γρήγορα το πρόβλημα θα χρειάζεται αντιμετώπιση, αν και είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να πάρει απόφαση πριν από την 25η Μαρτίου ή, σε ενδεχόμενο παράτασης των ευρωπαϊκών εξελίξεων για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Συνεργάτες του ωστόσο επισημαίνουν ότι, αν η εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις συνεχιστεί και η κυβέρνηση δεν ανακόψει την πορεία φθοράς, ο ανασχηματισμός αποτελεί το έσχατο – πλην των εκλογών – όπλο του πρωθυπουργού, που πρέπει όμως να το χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.
Το ζήτημα είναι ότι το «παραφουσκωμένο» πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, που θεωρήθηκε απαραίτητο λόγω συγκυρίας προκειμένου η κυβέρνηση να δουλέψει σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της Ολυμπιάδας, όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά έχει ατονήσει πλήρως. Πολλοί είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση δεν τσουλάει:
◆ Η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την οικονομική κρίση της χώρας, που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές ανά πάσα στιγμή, δημιουργεί στάση αναμονής.
◆ Οι οριζόντιες και σκληρές περικοπές στα κονδύλια των υπουργείων δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες άσκησης πολιτικής ή εκπόνησης καινοτόμων σχεδίων.
◆ Η προώθηση θεμάτων έχει κολλήσει στα γρανάζια της δημόσιας διοίκησης από απρόθυμους – λόγω του νέου ενιαίου μισθολογίου – υπαλλήλους.
◆ Ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης όπου όλα σχεδιάζονται και κατευθύνονται από το πρωθυπουργικό γραφείο, δημιουργώντας έτσι στοίβες κυβερνητικών πρωτοβουλιών στα συρτάρια των συμβούλων…
Ο μεγαλύτερος ασθενής της κυβερνητικής μηχανής μοιάζει να είναι το υπουργείο Οικονομικών, όπου τα έσοδα, που αποτελούν και τον κρίσιμο παράγοντα υλοποίησης του μνημονίου, εμφανίζουν σοβαρή υστέρηση και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί εικόνα χάους.
Ο ανασχηματισμός όμως, λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να περάσει από δύο βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης και απόλυτα προσωπικές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια νέα αρχή, θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μπας και ο νέος υπουργός Οικονομικών δώσει μια νότα αισιοδοξίας εντός και εκτός χώρας για τις προοπτικές της οικονομίας και αναστήσει το νεκρό κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο όμως θα σηματοδοτούσε ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του ίδιου του πρωθυπουργού, γι’ αυτό και επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη μετακίνηση Παπακωνσταντίνου θα σημάνει προσωπική ήττα του Γ. Παπανδρέου, που πάσχισε σκληρά να τον επιβάλει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Τα σενάρια
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση του Γιάννη Ραγκούση, που τα σενάρια ηγετικών φιλοδοξιών του έχουν προκαλέσει την μήνιν των συναδέλφων του, που τον είδαν να εκτοξεύεται στην πολιτική επετηρίδα του κόμματος. Ο ίδιος, που δέχτηκε σφοδρή εσωκυβερνητική επίθεση και υπονόμευση μετά την αναγγελία συγκρότησης επιτροπής διαχείρισης κρίσης και πολιτικού σχεδιασμού, έχει κάνει μερικά βήματα πίσω προκειμένου να προφυλαχτεί και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Φροντίζει να μην προκαλεί με την καθημερινή παρουσία του στα Μέσα Ενημέρωσης, αν και η έντονη σύγκρουσή του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έδωσε τροφή για πολλά σενάρια γύρω από τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ψηλώνεις πολιτικά μέσα από συγκρούσεις και όχι με… προωθήσεις, όσο δυνατές κι αν είναι. Το θέμα είναι αν οι μνημονιακές συνθήκες αφήνουν περιθώρια για νικηφόρο πολιτικό μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί πολλοί εκτιμούν ότι την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ θα διασωθούν πολιτικά λίγοι και κυρίως οι αρνητές του μνημονίου και της τρόικας.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου