Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σε χαλάρωση των όρων δανεισμού ελπίζει ο Παπανδρέου

«Σε μία χαλάρωση των όρων δανεισμού ελπίζει ο Γιώργος Παπανδρέου», αναφέρεται στον υπότιτλο συνέντευξης του έλληνα πρωθυπουργού στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», την οποία έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε και με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας» αναφέρεται στον τίτλο της συνέντευξης, και στο σχόλιο του ο δημοσιογράφος Alain Salles αναφέρει πως «δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατάει γερά». Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, που θα συζητηθεί το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο γάλλος δημοσιογράφος σημειώνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου «θα επιμείνει στην αναγκαιότητα υποστήριξης από την ευρωζώνη».
Αναφερόμενος στην νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, o πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο οίκος αυτός ουδόλως λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, με τις θυσίες και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί». «Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς «τι ακριβώς περιμένει από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «δεν πρέπει να αποτύχουμε». «Πρέπει να πάρουμε αρκετά θαρραλέα και ικανά μέτρα ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναφορά της κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η πολιτική βούληση, όπως άλλωστε και τα τεχνικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή μας ώστε να μας προσφέρουν μια βιώσιμη λύση», δήλωσε και υποστήριξε ότι η μείωση της απόκλισης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών και η προαγωγή της οικονομικής σύγκλισης, αποτελούν σημαντικές συνισταμένες τόσο για την επίτευξη της ανάπτυξης όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτει πως «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση στην κρίση. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν συνιστά παρά ένα συνθετικό τμήμα από ένα σύνολο πολύ ικανότερο να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο σημείο αυτό, κάθε άλλη προσέγγιση, πέραν της συλλογικής λύσης, θα μπορούσε να αποδειχτεί ανεπαρκής».
«Η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει. Θα πρέπει να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», αναφέρει ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικός. «Η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης». «Μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Αντίθετα τόνισε τη σημαντικότητα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από ΔΝΤ και ΕΕ, αλλά και της μείωσης των επιτοκίων. «Η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες για να εγγυηθούν, ότι θα συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε και σημείωσε πως «υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμού προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι αυτού του προγράμματος στήριξης».
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα «άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη «από τα τέλη του επόμενου έτους».

Συνάντηση με τον Σαρκοζί και συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Le Monde

Για μία ώρα συζήτησαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Γιώργος Παπανδρέου, και όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική, καθώς και το μέλλον της ευρωζώνης.
«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου τύπου.
«Επίσης μιλήσαμε και για τη συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και που βεβαίως για εμάς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πιστεύω ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα αυτό με τη Γαλλία», πρόσθεσε.
«Το δεύτερο θέμα είναι η κρίση, η πολύ μεγάλη κρίση θα έλεγα, των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της ευρωζώνης, που αύριο θα έχουμε στις Βρυξέλλες. Εδώ επίσης έχουμε μια κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πάρα πολλά θέματα », δήλωσε. «Οι Γάλλοι στάθηκαν πάντως στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...