Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ρεν: «Να δοθούν καλύτεροι όροι στην Ελλάδα»


Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ευρώπη εν όψει της κρίσιμης συνόδου του EurogroupΠαρασκευή και των ηγετών της Ε.Ε. την 25η Μαρτίου που θα κρίνουν το μέλλον του κοινού νομίσματος. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν, συντάχθηκε ανοιχτά με το αίτημα Ελλάδας και Ιρλανδίας για βελτίωση των όρων δανεισμού, τόσο ως προς τη διάρκεια αποπληρωμής όσο και το επιτόκιο. Την ίδια ώρα, τριβές προκαλεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ο Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι όροι δανεισμού προς Ελλάδα και Ιρλανδία είναι επαχθείς. «Βλέπω τον κίνδυνο ότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα τις δύο χώρες με τους αυστηρούς όρους χορήγησης των πιστώσεων», λέει ο Ρεν και καλεί την ευρωζώνη να μειώσει τα επιτόκια. Για την Ελλάδα ζητά επιπρόσθετα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των πιστώσεων από τα τρεισήμισι χρόνια στα εφτά που ισχύουν για την Ιρλανδία.
Ο επίτροπος επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για τη συγκρότηση μια ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Οι πρόεδροι των κυβερνήσεων φέρουν τεράστια ευθύνη, διότι στις αγορές έχει συσσωρευτεί τεράστια πίεση προσδοκιών», επισημαίνει ο Ρεν και απευθύνεται στους γερμανούς βουλευτές, ζητώντας τους να αναθεωρήσουν τη στάση τους στο θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας. «Παρακαλώ τη Μπούντεσταγκ (ομοσπονδιακή βουλή) να μην υποβαθμίσει την κατάσταση στις αγορές που συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολη», λέει ο κ. Ρεν. «Η γερμανική βουλή πρέπει να αντιληφθεί ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο», τονίζει.
Διχασμένη η γερμανική κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, το θέμα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, καθώς οι εταίροι της εξακολουθούν να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ένωσης και των Φιλελευθέρων, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν επισήμως εκφράσει τη διαφωνία τους στην αγορά κρατικών ομολόγων –που θα οδηγούσε σε σημαντική ελάφρυνση της πίεσης σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θεωρούν ότι δεσμεύονται από τη θέση που έχουν εκφράσει οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών.
Η ίδια η Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης πίστωση ώστε να πάρουν πίσω μέρος των ομολόγων τους, στις χαμηλές τιμές της αγοράς.
Ωστόσο, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού διαμηνύουν ότι δεν θα συναινέσουν σε μία τέτοια λύση. «Έχουμε αποσαφηνίσει ότι απορρίπτουμε κάθε είδους προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μίχαελ Μάιστερ σε προδημοσίευση ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...