Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αναδιάρθρωση χρεών και stress tests για εθνικές οικονομίες!

Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται εσχάτως στην παγκόσμια οικονομία, με επίκεντρο τη δραματική αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων αλλά και των τροφίμων και η επικείμενη ανάληψη δράσης από τις οικονομικές και νομισματικές αρχές των ανεπτυγμένων οικονομιών (Ευρώπης πρωτίστως και σε δεύτερο χρόνο ενδεχομένως και των ΗΠΑ), δεν προβλέπεται να είναι «αναίμακτες». Ή τουλάχιστον αυτό φοβούνται και γι’ αυτό προειδοποιούν αρκετοί επιφανείς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Κι αν η άποψη του γνωστού για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του οικονομολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις αρκετών άλλων οικονομολόγων δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε αναμενόμενες, ούτε άνευ σημασίας!

Ο μεν Ρουμπινί, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι, δήλωσε ουσιαστικά πως είναι αναπόφευκτη μια αναδιάρθρωση χρέους ΚΑΙ στα ανεπτυγμένα οικονομικά κράτη. Συγκεκριμένα τόνισε πως και οι προηγμένες χώρες, που στην πλειονότητά τους έχουν υψηλά επίπεδα χρέους, θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης. Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη παραμένει – και θα παραμείνει επί μακρόν – αναιμική κι ως εκ τούτου «δεν θα τους επιτρέψει να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρουμπινί επίσης αναφέρθηκε εκ νέου σε παλαιότερη πρότασή του για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.

Την ίδια ώρα αρκετοί οικονομολόγοι από τον ευρωπαϊκό χώρο δηλώνουν τουλάχιστον ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους επόμενους μήνες. Τις εκτιμήσεις αυτές φιλοξενεί σε σχετικό ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters. Κοινό συμπέρασμα των αναλυτών που ερωτήθηκαν σχετικά είναι το ότι μια αύξηση στο κόστος χρήματος, ιδιαίτερα μια γρήγορη αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ (της τάξης του 0,5% σε μία και μόνη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας) θα είχε εξόχως αρνητικές επιπτώσεις, θα έκρυβε – όπως λένε – «σημαντικούς κινδύνους» για την οικονομία της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των χωρών της περιφέρειας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σημερινή πρόταση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι (Bini Smaghi), για την υιοθέτηση της περίφημης διαδικασίας των stress test που ακολουθείται για τις τράπεζες ΚΑΙ στις χώρες της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά ο κύριος Σμάγκι προτείνει να εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η δυνατότητα χωρών και εθνικών οικονομιών να «απορροφούν ενδεχόμενα σοκ που επηρεάζουν όχι μόνο έναν τομέα της οικονομίας αλλά ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Για να μην υπάρξουν και στο μέλλον αρνητικές εκπλήξεις τύπου Ελλάδας – Ιρλανδίας ...
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...