Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ζήτησε συναίνεση, απάντησαν με πυρά κατά του Μνημονίου

Με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όσον αφορά στην προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου διαπραγματευτικού μετώπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι τελευταίοι παρέμειναν πιστοί στη στρατηγική που έχουν χαράξει και επέμειναν στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.
Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων και επισήμανε ότι οι σημερινές συναντήσεις έχουν στόχο τη συνεννόηση για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Πρόσθεσε δε, ότι χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και διεμήνυσε ότι θα υποστηρίξει ότι, η μόνη λύση, είναι η λύση-πακέτο και πως οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση.
Τόνισε ότι πολλά θέματα είναι ανοιχτά και σε διαπραγμάτευση, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από κράτη μέλη με προβλήματα και τα θέματα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι φόροι επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Έκανε αναφορά και στους οίκους αξιολόγησης, προσθέτωντας πως οι αγορές θα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά εργότερα, από τα γραφεία της Ν.Δ.-, έθεσε εκ νέου ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αιτήματα, όπως το ευρωομόλογο και η αλλαγή των όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ [περισσότερα, εδώ]. 
Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς συνεχίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στις 2.15 μ.μ. ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προέβλεψε ευρωπαϊκό σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. "Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει", υπογράμμισε [περισσότερα, εδώ].
Στις 3.30 μ.μ. ο Γ. Παπανδρέου δέχτηκε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και στις 4.45 το απόγευμα τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Ο Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για την ανάγκη "επιθετικού παιχνιδιού", υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολούθησαν ως σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έφερε μόνον ήττες και υποβαθμίσεις. «Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική αποικία», υποστήριξε.
Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας" και να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος [περισσότερα, εδώ].
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μείωση του κράτους για να μην πληρώνουν οι πολλοί, τα λάθη των λίγων και ζήτησε το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 Βουλευτές, μιας και θα αφορά σε μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος τόνισε πως στην Ε.Ε. θα πρέπει να προβληθούν ζητήματα όπως η κατανομή των βαρών και ότι από τη μεριά του πρωθυπουργού θα πρέπει να δηλωθεί με σαφήνεια πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πρόσθετα βάρη.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...