Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Παπανδρέου: Δεν έχουμε πολυτέλεια να μην πάρουμε σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο

Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης στην Αθήνα του προεδρείου του ΕΣΚ.

Η Ευρώπη χρειάζεται όραμα και βούληση, σημείωσαν από κοινού και ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε
ότι «η Ευρώπη χρειάζεται καινοτόμα εργαλεία, όπως είναι το ευρωομόλογο και ο πόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».
Από την πλευρά του ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι «είναι ώρα για να συγκροτηθεί ένας ευρύς μηχανισμός στήριξης και να μειωθούν παράλληλα τα επιτόκια του δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας».
Οι Ράσμουσεν και Παπανδρέου επέρριψαν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που παρουσιάζεται στην Ευρώπη και τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων στη συντηρητική πλειοψηφία της Ευρώπης και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε λάθος σχέδια», τόνισε ο Ράσμουσεν, ανακοινώνοντας ότι «το ΕΣΚ θα παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο σχέδιο ανταγωνιστικότητας των συντηρητικών το οποίο αφορά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα δημοσιονομικά».
«Οι συντηρητικοί ηγέτες δεν πρέπει να κοιτάζουν μόνο τα χρήματα αλλά και το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει πάρει θαρραλέες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι η κρίση στην χώρα μας δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη».
«Το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας δεν είναι απάντηση στην κρίση. Η Ευρώπη έχει δυνατότητες να δημιουργήσει την ηρεμία που θεωρούν απαραίτητη οι αγορές, αλλά οι συντηρητικές ηγεσίες δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα», τόνισαν από κοινού Ράσμουσεν και Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ αναφέρθηκε και στο θέμα της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σημειώνοντας ότι «με ένα ελάχιστο ποσοστό που προτείνεται από τους σοσιαλιστές μπορούν να εξευρεθούν 340 έως 350 δισ. ευρώ». Παράλληλα, ο Ράσμουσεν ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτες του ΕΣΚ «οι αγορές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, γιατί και πάλι θα συνεχίζουν να κερδίζουν χρήματα» και υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΣΚ κάλεσε τη Μέρκελ να αλλάξει στάση και να καταλάβει ότι «η Γερμανία χρειάζεται γείτονες με καλές οικονομίες και όχι με οικονομίες σε κρίση». «Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και της Ευρώπης», τόνισε.
Σχετικά με την απουσία των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τη Σύνοδο του ΕΣΚ, για την οποία ρωτήθηκαν, οι Γιώργος Παπανδρέου και Πωλ Νιρουπ Ράσμουσεν, την απέδωσαν στις πιέσεις που δέχονται από τις αγορές αυτή την περίοδο
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό σταθμό, αλλά η Ελλάδα, σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν θα είναι οι αναμενόμενες, θα προχωρήσει και θα στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις», τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι με τις αποφάσεις θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά όλη η Ευρώπη». «Η Σύνοδος Κορυφής είναι μια ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη που δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει σωστές αποφάσεις», κατέληξε.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, στο Ζάππειο, τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής χρειάζεται «ριζική μεταρρύθμιση, ακόμη και επανίδρυση», ώστε «να επιστρέψει στις ρίζες της παγκόσμιας μάχης για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία για όλους».
Από την πλευρά της, η γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί υποστήριξε ότι «θα υπάρξουν αλλαγές κυβερνήσεων στην Γαλλία το 2012 και στην Γερμανία το 2013 και αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την Ευρώπη». Η Ομπρί χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και μάλιστα την τοποθέτησε στον αντίποδα της αντίστοιχης συνέντευξης Τύπου που δίνεται στο Ελσίνκι, όπου συναντώνται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...