Μέτα, τους μισθούς του Δημόσιου τομέα, στο στόχαστρο της τρόικας και της κυβερνητικής πολιτικής έχουν τεθεί το τελευταίο διάστημα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των ΔΕΚΟ. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι οι μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται ήδη στο 20% με την επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων ή ατομικών συμβάσεων, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εκτιμάται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν τον ένα μισθό σε ετήσια βάση.Ήδη οι επιχειρήσεις προχωρούν σε διαπραγματεύσεις των αποδοχών των εργαζομένων με το δίλλημα «απόλυση ή μείωση», ενώ οι κλαδικές συμβάσεις έχουν πλέον αντικατασταθεί από την Εθνική Γενική συλλογική Σύμβαση. «Το μη χείρον βέλτιστον» λέει ουσιαστικά το υπουργείο. Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι «όσο δεν υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις, κερδίζουν έδαφος οι ατομικές συμβάσεις,στη διαπραγμάτευση των οποίων ο εργαζόμενος είναι σε δυσχερή θέση», υπογραμμίζοντας ότι το πεδίο είναι ελεύθερο και οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να συναινέσουν σε δραματικές αλλαγές των όρων εργασίας.
«Η σύναψη ατομικών συμβάσεων με χαμηλότερες αποδοχές, στους χώρους όπου υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις σε ισχύ, είναι παράνομη» τονίζει στην ίδια εφημερίδα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μ. Χάλαρης, ωστόσο, στους περισσότερους κλάδους δεν έχουν υπογραφεί κλαδικές συμβάσεις. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών επισημαίνει ότι οι πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους για μείωση αποδοχών είναι «ασφυκτικές».
Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, τονίζει ότι «δύο στις τρεις επιχειρήσεις προχωρούν στη μετατροπή των συλλογικών σε ατομικές συμβάσεις, αλλάζοντας άρδην τους όρους», εκτιμώντας ότι οι μειώσεις που έχουν υποστεί στις αμοιβές τους οι εργαζόμενοι πλησιάζουν ήδη το 20%.
Επιπλέον, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι πιέσεις για μείωση μισθών θα ενταθούν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής» οι εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα εργάζονται κάθε χρόνο με συμβάσεις απασχόλησης για το διάστημα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, με τις αμοιβές τους να ακολουθούν τις αμοιβές της αντίστοιχης κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ωστόσο, φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν υπογράψει κλαδική σύμβαση και πλέον οι προσλήψεις θα γίνονται κατόπιν ατομικής διαπραγμάτευσης.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το αποτέλεσμα της έρευνας από την εταιρεία ΑLΒΑ. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα μία στις έξι εταιρείες κινείται προς τη μείωση των αποδοχών, ενώ άλλη έρευνα, της ταιρείας Ρeople for Βusiness, αναφέρει την πρόθεση του 30% να προχωρήσουν σε επιχειρησιακή σύμβαση μειώνοντας τις αμοιβές του προσωπικού τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάζονται στο «Βήμα της Κυριακής», μία στις τρεις επιχειρήσεις προτίθεται να συνάψει και να εφαρμόσει επιχειρησιακή σύμβαση εντός του 2011, ενώ το ίδιο ποσοστό επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Το 50% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν θα προβεί σε αυξήσεις μισθών τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μία στις έξι εταιρείες θα προχωρήσει σε μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.
Παράλληλα, το 40,9% των επιχειρήσεων θεωρεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και το 45,4% πιστεύει ότι η καθιέρωσή τους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 45,5% των στελεχών εκτιμά ότι οι μειώσεις μισθών που θα επιφέρουν οι νέες συμβάσεις θα επιδεινώσουν τις σχέσεις και θα οδηγήσουν σε σύγκρουση τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με τους εργαζομένους.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει επιχειρησιακή σύμβαση το 2011. Το 28% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων δήλωσε έτοιμο να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, ενώ το 59% απάντησε αρνητικά. Το 12% των στελεχών τόνισε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρείας.
Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (77,2%) θεωρεί ότι η σύναψη των νέων συμβάσεων θα συμβάλει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά εκφράζεται προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη μείωση των μισθών στην παραγωγικότητα των εργαζομένων της επιχείρησης, όπως και στις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης. Ειδικότερα, το 54,51% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού δηλώνει ότι η μείωση των μισθών θα μειώσει παράλληλα και την παραγωγικότητα της επιχείρησης, ενώ το 45,45% εκτιμά ότι θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και θα διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της επιχείρησης.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου