Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Η υποκρισία ΕΕ και ΝΑΤΟ για την επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους

Η κύρια ευθύνη για το αιματοκύλισμα των Κούρδων από τους Τούρκους πέφτει στους ώμους της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της που, από τον πόλεμο του Κόλπου ενάντια στο Ιράκ το 1991, διεξάγουν δεκαετίες πολέμου στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου δι’ αντιπροσώπων για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011.
Ο Τραμπ, που πρόδωσε τους Κούρδους αντιπρόσωπους του ΝΑΤΟ δίνοντας το πράσινο φως στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση, φέρει την άμεση ευθύνη για τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Όμως, ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι άμεσα εμπλεκόμενο στην αιματηρή επίθεση που ξεκίνησε έπειτα από το
Κυριακάτικο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ερντογάν, στο οποίο ήρε τις εγγυήσεις προστασίας των Κούρδων μαχητών. Οι προσπάθειες από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές ελίτ να αποστασιοποιηθούν από αυτήν την εισβολή, είναι γεμάτες υποκρισία.
Δηλώσεις επικριτικές για την επίθεση της Τουρκίας ήρθαν χθες από ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον Τραμπ, η Ντάουνινγκ Στρητ εξέδωσε δήλωση με την οποία εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία» της Βρετανίας «για την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, που ταξιδεύει στην Τουρκία για να μιλήσει με τον Ερντογάν, κάλεσε την Τουρκία να «δράσει με εγκράτεια».
Πιθανά η πιο απεχθής δήλωση ήρθε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. Παρά το γεγονός ότι έχει παίξει κεντρικό ρόλο στο εξωδικαστικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών του Γαλλικού κράτους και είναι κοντά με τον δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο Λε Ντριάν ισχυρίστηκε ότι είναι ηθικά εξοργισμένος με το αιματοκύλισμα του Τούρκικου στρατού. «Καταδικάζω τη μονομερή επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία», έγραψε σε τουίτ, προσθέτοντας ότι απειλεί «την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κατά τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.
Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμελί ντε Μονσαλέν, προσέθεσε χθες βράδυ πως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ετοιμάζουν ένα κοινό ανακοινωθέν «που θα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι καταδικάζουμε πολύ σθεναρά και αποφασιστικά όσα έχουν αναφερθεί». Καλούν επίσης για μια κοινή, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτές οι δηλώσεις εκπέμπουν υποκρισία. Όχι μόνο ο οκταετής πόλεμος δι’ αντιπροσώπου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Συρία δεν έχει καμία σχέση με «ανθρωπιστικές προσπάθειες», αλλά δεν έχουν και καμία ανάγκη να βασίζονται σε «όσα έχουν αναφερθεί» για τον σχηματισμό της πολιτικής τους σε σχέση με την επίθεση της Τουρκίας. Και αυτό διότι δούλευαν πολύ στενά με την Τουρκική κυβέρνηση, ενόσω αυτή ξεκινούσε την επίθεσή της απέναντι στους Κούρδους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Χθες το απόγευμα στην Τουρκία, απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, πήγαν στο τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για την επερχόμενη επίθεση.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στήριξε την εισβολή. Ισχυριζόμενος πως η Τουρκία έχει «έγκυρες ανησυχίες ασφάλειας» για τη Συρία, είπε: «Είμαι διαβεβαιωμένος ότι οποιαδήποτε δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα είναι αναλογική και μετρημένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...