Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Νέο Δημόσιο με fast track διαδικασίες – Έρχονται καταργήσεις & συγχωνεύσεις φορέων

Πλήρης αλλαγή σκηνικού αναμένεται να επέλθει στον δημόσιο τομέα από την αρχή του επόμενου έτους. Εκτός από το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας που θα αλλάξει το πλαίσιο για μετατάξεις και αποσπάσεις, αναμένεται προς εφαρμογή και σύστημα ταχύρρυθμης μετεκπαίδευσης υπαλλήλων, αλλά και ταυτόχρονα, έρχονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών.
Στόχος είναι να ξεκινήσουν να αλλάζουν όλα από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.
Συγκεκριμένα, ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποστείλει στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων οδηγίες για τη διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα
υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκησης και τους εποπτευόμενους φορείς με στόχο έως τα τέλη του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα. Στόχος του υπουργείου είναι να έχει πλήρη εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό και των δομών που έχουν κενά ώστε από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας για την κάλυψή τους.
Ούτε απολύσεις ούτε υποχρεωτικές μετακινήσεις
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου χωρίς, όμως, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Βερναρδάκης, απολύσεις αλλά με αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω προκύρηξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις στο πλαίσιο της κινητικότητας και, ακόμη κι αν διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακίνησης μέσα στα όρια του δήμου που εργάζεται ο υπάλληλος.
Επιτελικό κράτος και αποκέντρωση υπηρεσιών
Παράλληλα το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών. Στόχος, , όπως γράφει το “Έθνος”,  είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Η αρχή έγινε με την εγκύκλιο Χουλιαράκη που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr με την οποία αλλάζουν οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ) με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου στις Οικονομικές Υπηρεσίες  των υπουργείων και των φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απαίτησε μειώσεις δαπανών στα υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της αλλαγής των οργανογραμμάτων.
Τι αναφέρει η επιστολή Βερναρδάκη
Σύμφωνα με την επιστολή Βερναρδάκη προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, που δημοσιεύει το “Έθνος”, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν έξι βήματα:
-Πλήρη καταγραφή των υπηρεσίων, δομών και φορέων (νομικών προσώπων) και του έργου που αποδίδουν
-Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση χωρίς απολύσεις προσωπικού
-Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών. Όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Βερναρδάκης πρέπει να υπάρχει τέτοια διάταξη των δημόσιων υπηρεσιών ώστε αφενός να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων δομών και αφετέρου να παρακολουθούνται οι ιδιώτες που συμβάλλονται με το Δημόσιο στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο
-Τέλος στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ που, όπως τονίζει, “αποκολλούν τμήματα της διοικητικής ύλης από το στενό πυρήνα του Δημοσίου”
-Επιτελικό κράτος – αποκέντρωση υπηρεσιών: Συστήηνεται μία δομή σχεδιασμού παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία
-Μία διοικητική δομή σε κάθε υπουργείο – αναβάθμιση των τεχνολογιών πληρορφορικής: Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναβάθμισης της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης σε κάθε υπουργείο όπου θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες οικονομικών θεμάτων αλλά και της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Παράλληλα σχεδιάζεται η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών μητρώων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
 http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...