Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το αφορολόγητο της ντροπής (75%) για τους εθνοπατέρες!



Χτύπησε κόκκινο η υποκρισία του πολιτικού συστήματος. Την ώρα που με το νέο φορολογικό οι ελληνικές οικογένειες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι φορτώνονται με νέα δυσβάσταχτα βάρη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βγάζει λάδι τους βουλευτές, διατηρώντας ανέγγιχτο ένα από τα προκλητικότερα προνόμια και ρουσφέτια που έκανε η Πολιτεία στους εθνοπατέρες. Αυτό δεν είναι άλλο από το αφορολόγητο (του συνόλου) της βουλευτικής αποζημίωσης.

Το όλο θέμα αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Με τον νόμο 3842/2010 φαινομενικά καταργήθηκε το δικαίωμα των βουλευτών να μη φορολογείται το 60% περίπου της βουλευτικής τους αποζημίωσης, όπως ίσχυε με το Ζ’ Ψήφισμα του Συντάγματος το 1975. Κι ενώ η κατάργηση θα έπρεπε να ισχύσει
από το 2010 και οι βουλευτές να φορολογηθούν όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες, η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2010 αποδεικνύει ότι ο νόμος -άγνωστο με εντολή τίνος- δεν ίσχυσε ποτέ.

Δεν ίσχυσε ούτε καν η εγκύκλιος που έστειλε τότε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι από τη φορολόγηση εξαιρείται το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης ως ποσό που τεκμαίρεται ότι δαπανήθηκε για τα λειτουργικά έξοδα του βουλευτή.

Ποιες είναι αυτές οι δαπάνες; Επιδόματα που παίρνουν οι βουλευτές στο χέρι για την οργάνωση γραφείου, τα έξοδα κίνησης, τις συμμετοχές στις επιτροπές αλλά και τα ταχυδρομικά τέλη, τα οποία δεν φορολογούνται μολονότι είναι όσο η μισή βουλευτική αποζημίωση. Ειδικά για το τελευταίο παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα για ποιον λόγο οι βουλευτές παίρνουν στο χέρι περίπου 1.130 ευρώ μηνιαίως για ταχυδρομικά τέλη, ενώ από το Σύνταγμα προβλέπεται ταχυδρομική ατέλεια για τους βουλευτές!

Τα παραδείγματα, όπως φαίνεται και από τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, είναι ενδεικτικά:

- Βουλευτής με ετήσια αποζημίωση 109.506 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 26.156 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.350 ευρώ! Ποσοστό αφορολογήτου 76%.
- Βουλευτής με 111.877 ευρώ ετήσια αποζημίωση φορολογήθηκε ως μισθωτός με εισόδημα 28.613 ευρώ, ενώ αφορολόγητα έμειναν 83.264 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 74%.
- Τρίτος βουλευτής με εισόδημα από τη βουλευτική αποζημίωση 110.153 ευρώ φορολογήθηκε μόνο για τα 27.941 ευρώ. Ποσοστό αφορολογήτου 75%.

Οπως μάλιστα λένε εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα φορολογικά, το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Δηλαδή να μένει αφορολόγητο το συντριπτικά μεγάλο ποσό των βουλευτικών αποδοχών. Την ώρα δε που για τον απλό πολίτη η φορολόγηση αρχίζει από το πρώτο ευρώ, για έναν βουλευτή που παίρνει 100.000 ευρώ η φορολόγηση αρχίζει μετά 70.001ο ευρώ!

Πριν από δύο εβδομάδες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αδωνις Γεωργιάδης, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, παραδέχτηκε ότι υπάρχει αφορολόγητο για τους βουλευτές. Στις επίμονες αιτιάσεις όμως φοροτεχνικών ότι το αφορολόγητο είναι πάρα πολύ μεγάλο ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε στο 25%, παρότι από τα 97.000 ευρώ που έλαβε το 2010 φορολογήθηκε μόνο για τα 27.000 ευρώ!

Παρά όμως τα όσα αφήνονταν να διαρρεύσουν το τελευταίο καιρό από κύκλους του οικονομικού επιτελείου, ότι η προκλητική και σκανδαλώδης αυτή διάκριση υπέρ των βουλευτών θα καταργείτο, στο φορολογικό που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη δεν υπάρχει ούτε λέξη. Προκάλεσε έτσι ακόμα και την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο το πρωί της επομένης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε να φορολογηθούν οι βουλευτές όπως όλος ο κόσμος.

Τα όσα έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν από τον κ. Στουρνάρα σε σχέση με το αφορολόγητο των βουλευτών αγγίζουν για έναν ακόμη λόγο τα όρια του ηθικού. Ο τίτλος θα μπορούσε, κάλλιστα, να είναι το «δες ποιος μιλάει για προνόμια», καθώς οι ίδιοι άνθρωποι που όλη την προηγούμενη εβδομάδα στοχοποίησαν δημοσίους υπαλλήλους ως προνομιούχους για να τους κόψουν τις υπερωρίες, όταν έφτασε η ώρα να αγγίξουν τα δικά τους, λειτούργησαν ως συντεχνία. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα συνεχίζει να μιλάει για πατρικίους και πληβείους δημοσίους υπαλλήλους στη χώρα.

Στο μυαλό όλων, όμως, έρχεται το απόσπασμα από τον λόγο του κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια το καλοκαίρι του 1829 στο Αργος κατά την Δ’ Εθνοσυνέλευση, ο οποίος -απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των Ελλήνων- είπε: «Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μετ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς, αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσία της. Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». Συμπέρασμα; Προφανώς οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας και οι υπόλοιποι βουλευτές θεωρούν εαυτούς σαφώς εξυπνότερους από τον Καποδίστρια...
 dimokratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...