Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Επιβεβλημένη η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Του Γιάννη Μπουτάρη


Επιβεβλημένη, θεωρεί την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης  στη συνέντευξη π[ου παραχώρησε στη «Μεταρρύθμιση».
Σημειώνει πως μετά από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, την ανάδυση της ΔΗΜΑΡ που διατηρεί τις δυνάμεις της από τη μια μεριά και τη μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, είναι απαραίτητη η παρουσία ενός κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου. «Αυτός ο χώρος, όπως λέει,  πρέπει να μπορέσει να προωθήσει, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και φυσικά με προοδευτικές αντιλήψεις, μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας έξω από την
κρίση και μακριά από τις πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές που επικρατούσαν έως σήμερα και που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτός ο χώρος δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με συγκεκριμένα κομματικά όρια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα κόμματα».
Ο κ. Μπουτάρης, θεωρεί πως σε αυτό το χώρο μπορούν να συμπεριληφθούν, « οι μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική αριστερά της ΔΗΜΑΡ, οι προοδευτικές δυνάμεις των φιλελεύθερων τμημάτων του κεντροδεξιού φάσματος της πολιτικής σκηνής και οι τεχνοκράτες όλων των πολιτικών χώρων, που προσβλέπουν στον απεγκλωβισμό από τις καθεστηκυίες νοοτροπίες που ίσχυαν έως σήμερα, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, προσθέτει επίσης, ότι θα μπορεί εν δυνάμει  να συμπεριληφθεί «και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον αυτό εκφράστηκε και οριοθετήθηκε στο τελευταίο του συνέδριο από το ψηφοδέλτιο που συγκέντρωσε τα τρία τέταρτα των ψήφων των συνέδρων. Υπήρξε μία εμφανής στροφή της κυρίαρχης τάσης στο κόμμα, που για πρώτη φορά μιλάει για τη σημασία της παραγωγικότητας και της σύνδεσής της και με τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στη «Μεταρρύθμιση»
1) Οι συνδικαλιστές του χώρου της αυτοδιοίκησης επιμένουν ότι η διαθεσιμότητα είναι μόνο η αρχή και ότι οι Δήμοι θα βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο για μείωση του προσωπικού. Συμφωνείτε με την εκτίμηση;
Πιθανόν να έχουν δίκιο, διότι οι Δήμοι, ως παραδοσιακό προνομιακό πεδίο άσκησης πελατειακής πολιτικής μέσω διορισμών κάθε είδους, με την πλήρη συναίνεση και ανοχή της κεντρικής διοίκησης, οδηγήθηκαν σε υπερπληθώρα προσωπικού σε ορισμένες Υπηρεσίες, αλλά και στην ταυτόχρονη έλλειψη σε κάποιες άλλες και φυσικά στη στελέχωση των υπηρεσιών με άτομα που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες ούτε των οργανικών θέσεων, ούτε των αναγκών της Αυτοδιοίκησης ή των απαιτήσεων του πολίτη.
Αυτό είναι γνωστό στους δανειστές μας και έτσι, μάλλον οι πιέσεις για μείωση του προσωπικού των ΟΤΑ θα εξακολουθήσουν, όπως θα εξακολουθήσουν και για μείωση συνολικά του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης. Όμως, απαιτείται ο εξορθολογισμός και η αναδιάταξη της δημόσιας διοίκησης, όχι οι άκριτες απολύσεις, αποχωρήσεις ή και μετακινήσεις.
Οι συνδικαλιστές της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως, καλό θα είναι να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά την όλη κατάσταση και να βοηθήσουν κατ’ αρχήν στην κινητικότητα του προσωπικού, που συνεισφέρει στην αξιοποίηση των άξιων σε θέσεις, όπου τους έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση, και στην αξιολόγηση του προσωπικού, που θα επιφέρει τον εξοβελισμό των ανάξιων, αντί να απαιτούν να παραμείνουν όλα όπως ήταν έως σήμερα.
Τακτικές, δε, όπως οι καταλήψεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τιμωρούν τον πολίτη.
2) Δύο χρόνια μετά την εκλογή σας, ποια πιστεύετε ότι είναι τα πρώτα δείγματα ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει προς το καλύτερο;
Οι αστικές αναπλάσεις, λίγες ακόμη και μονό στο κέντρο για την ώρα, που δίνουν σάρκα και οστά σε μια πόλη πιο φιλική στον άνθρωπο, βιώσιμη, πιο «ευρωπαϊκή» αν θέλετε – παρά τις κακοπροαίρετες προσπάθειες υπέρ της αδράνειας. Η ανακύκλωση που πάει πολύ καλά και όλη η προσπάθεια που γίνεται για τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων – κι ας παριστάνουν οι καλοθελητές ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται, κι ας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με δήθεν σκάνδαλα. Η εξωστρέφεια που απέκτησε η Θεσσαλονίκη έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης και η θέση που επανέκτησε στο διεθνές περιβάλλον, μαζί με την κινητικότητα και τις συμπράξεις φορέων του πολιτισμού και του τουρισμού – παρά τα όποια μικροπολιτικά παιχνίδια που εξακολουθούν να παίζουν κάποιοι στις πλάτες όλων μας, διακυβεύοντας το όλο εγχείρημα. Η κινητοποίηση των ομάδων πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών, σε όλους τους τομείς της δημιουργίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αστικής κουλτούρας, της επιχειρηματικότητας – γεγονός που στηρίζουμε, επικροτούμε και αποζητούμε. Ο αργός και δύσκολος, έπειτα από δεκαετίες φιλανθρωπίας, σχηματισμός δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, η εξάπλωση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Οι Θεσσαλονικείς δικαιούνται, βεβαίως, να διαμαρτύρονται για αργή – ακόμη και για μη ορατή – πρόοδο, γιατί τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Και καλά κάνουν. Όμως η ριζική αλλαγή στρεβλών συστημάτων που στήθηκαν στη διάρκεια δεκαετιών, δεν είναι εύκολη δουλειά, ιδιαίτερα στις δυσμενέστατες συνθήκες που ζούμε. Όπως επίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μακροχρόνια η επιχειρούμενη αλλαγή νοοτροπίας, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του πολίτη στα καθημερινά. Πρέπει να μάθουμε ν’ αγαπάμε την πόλη μας.
3) Οι μεγαλύτερες δυσκολίες, κύριε Μπουτάρη, που συναντήσατε, είχαν να κάνουν με τα οικονομικά, με τις δομές ή με κατεστημένες νοοτροπίες;
Οι κατεστημένες νοοτροπίες – των εργαζομένων και των συνδικαλιστών, των πολιτών των ίδιων, ακόμη και των φορέων της πόλης – ήταν και παραμένουν το μεγαλύτερο στοίχημα. Χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας, πώς θα προχωρήσουμε στην κατάργηση των στρεβλών συστημάτων για να χτίσουμε σύγχρονες δομές, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών; Τα οικονομικά ήταν σαφώς δύσκολα και όσο περνάει ο καιρός γίνονται ακόμη χειρότερα, αλλά «πενία τέχνας κατεργάζεται».
4) Ανακοινώνοντας ότι θα είστε και πάλι υποψήφιος, θεωρείτε ότι οι δυνάμεις που σας στήριξαν είναι αρκετές, ή χρειάζεται διεύρυνση;
Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας κλυδωνίζεται και τίθεται υπό αμφισβήτηση διαρκώς και με κάθε τρόπο. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί εκ νέου και οριστικά. Οι διεργασίες είναι πολλές και συνεχίζονται. Εμείς παραμένουμε μια «πολύχρωμη» δημοτική παράταξη, που προέκυψε από την κοινωνία των πολιτών και ζητούμε από τις πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν και σέβονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μας στηρίξουν για να μας δώσουν τη δυνατότητα να προωθήσουμε τις Αυτοδιοικητικές αρχές για το καλό της τοπικής κοινωνίας και την αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλονίκης.
5) Το πείραμα Μπουτάρη – Καμίνη, που είχε πολύ έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, υπήρξε πρόδρομος για ευρύτερες συναινέσεις, πιστεύετε ότι πετυχαίνει;
Θεωρώ ότι οι πολιτικές εξελίξεις, μακριά από τις μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, σε ένα νέο ρευστό και διαρκώς μεταλλασσόμενο πολιτικό σκηνικό που αμφισβητεί όλα τα καθιερωμένα και έως σήμερα γνωστά, είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την προσπάθειά μας. Μια ακηδεμόνευτη και αυτόνομη Αυτοδιοίκηση, μακριά από μικροκομματικές και μικροπολιτικές λογικές και με γνώμονα την κοινή λογική, το δημόσιο συμφέρον και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αρκεί να επικρατήσει η λογική και όχι ο λαϊκισμός, δηλαδή οι υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.
6) Είχατε την πολιτική στήριξη που αναμένατε;
Η πολιτική στήριξη, όπου και όταν χρειάστηκε, ήταν μια χαρά και, αντιστοίχως, η πολιτική αυτονομία της οποίας απολαύσαμε, εξίσου.
7) Κύριε δήμαρχε, πρέπει να πετύχει η τρικομματική κυβέρνηση;
Τυχόν αποτυχία της τρικομματικής κυβέρνησης, θα σημάνει κατάρρευση της οικονομίας, της χώρας και έξοδο από το ευρώ, δηλαδή καταστροφή. Η συγκυβέρνηση πρέπει να επιτύχει και γι’ αυτόν τον πρακτικό λόγο, αλλά και για τον λόγο του εκσυγχρονισμού του πολιτικού τοπίου της χώρας. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ένα βήμα μπροστά στη δημιουργία ενός πολιτισμένου πολιτικού τοπίου.
8) Πως βλέπετε το διάλογο που διεξάγεται για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;
Νομίζω πως η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι επιβεβλημένη, μετά από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, την ανάδυση της ΔΗΜΑΡ που διατηρεί τις δυνάμεις της από τη μια μεριά και τη μεγάλη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Είναι απαραίτητη η παρουσία ενός κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου. Αυτός ο χώρος πρέπει να μπορέσει να προωθήσει, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και φυσικά με προοδευτικές αντιλήψεις, μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας έξω από την κρίση και μακριά από τις πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές που επικρατούσαν έως σήμερα και που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτός ο χώρος δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με συγκεκριμένα κομματικά όρια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα κόμματα.

9) Εσείς, ποιες πολιτικές τάσεις θεωρείτε ότι πρέπει να έρθουν πιο κοντά;
Οι μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική αριστερά της ΔΗΜΑΡ, οι προοδευτικές δυνάμεις των φιλελεύθερων τμημάτων του κεντροδεξιού φάσματος της πολιτικής σκηνής και οι τεχνοκράτες όλων των πολιτικών χώρων, που προσβλέπουν στον απεγκλωβισμό από τις καθεστηκυίες νοοτροπίες που ίσχυαν έως σήμερα, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Σε αυτές τις δυνάμεις θα προσέθετα εν δυνάμει και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον αυτό εκφράστηκε και οριοθετήθηκε στο τελευταίο του συνέδριο από το ψηφοδέλτιο που συγκέντρωσε τα τρία τέταρτα των ψήφων των συνέδρων. Υπήρξε μία εμφανής στροφή της κυρίαρχης τάσης στο κόμμα, που για πρώτη φορά μιλάει για τη σημασία της παραγωγικότητας και της σύνδεσής της και με τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης, στο ΣΥΡΙΖΑ η κυρίαρχη τάση μιλάει τώρα για μελλοντική διαγραφή ελληνικού χρέους κατόπιν κάποιου είδους συνεννόησης με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μια αισιόδοξη δηλαδή ερμηνεία, θα μπορούσε να είναι ότι σταδιακά το κυρίαρχο ρεύμα στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να απομονώνει το υπόλοιπο εικοσιπέντε τοις εκατό του κόμματος, που ακόμη λαϊκίζει ανεύθυνα μιλώντας για έξοδο της χώρας από το ευρώ και για μονομερή διαγραφή χρέους.
10) Επιμένετε, κύριε Μπουτάρη, στην πρότασή σας να τεθεί εκτός νόμου η «Χρυσή Αυγή»;
Νομίζω πως οι εξελίξεις που η ίδια η Χρυσή Αυγή προκαλεί με τη στάση των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών μελών της, θα δώσουν την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Ήδη, ο φάκελος για τον κ. Κασιδιάρη διαβιβάστηκε στη Βουλή. Δεν πρέπει να τους κάνουμε ήρωες, ούτε όμως και να υφιστάμεθα τις προκλήσεις τους που θίγουν τους θεσμούς, το πολίτευμα, τις αρχές, τα ιδανικά και την αισθητική μας. Το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες, πρέπει να αντισταθούμε στον λαϊκισμό της Χρυσής Αυγής, στην ισοπέδωση των πάντων που αυτή προωθεί και στην παγίωση ιδεών που είναι ό,τι πιο αντιδημοκρατικό και οπισθοδρομικό.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...