Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Συσσίτια και στη Γερμανία!



Δεκέμβριος 2012. Στον «τεμπέλικο» ευρωπαϊκό Νότο οι λαοί δίνουν πλέον μέρα με τη μέρα τη μάχη της επιβίωσης, αναμετρώμενοι με συνταγές λιτότητας, μνημόνια σωτηρίας και τα πιο άγρια ένστικτα της ανθρώπινης φύσης - που με μαθηματική ακρίβεια η κοινωνία πληρώνει ακριβά σε ανάλογες στιγμές της Ιστορίας. Από την εποχή λοιπόν της -«τεχνητής», όπως τη χαρακτήρισαν- ευμάρειας και της ζωής των «πέντε αστέρων», πλέον περάσαμε στους κάδους των πέντε αστέγων που αναζητούν στα σκουπίδια τη χαμένη-κλεμμένη αξιοπρέπειά τους.
 Στη Γερμανία όμως; Τι συμβαίνει στη -μητέρα της λιτότητας- Γερμανία; «Και στη Γερμανία
υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε» έγραφε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση η Deutsche Welle, αποκαλύπτοντας ότι «όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι κάνουν οικονομία στο φαγητό επειδή η σύνταξή τους δεν φτάνει για να καλύψουν τις ανάγκες τους». Μάλιστα, ένα μοναστήρι στο Ντίσελντορφ προσφέρει συσσίτια, προσπαθώντας να καλύψει το κενό που έχει προκληθεί στην «κοινωνική πολιτική» που ασκεί διά της λιτότητας η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αίθουσα κάθονται με την πλάτη γυρισμένη στην είσοδο. Προτιμούν να τρώνε σιωπηλά και ανενόχλητοι. Στο μικρόφωνο δεν θέλουν να μιλήσουν. Τελικά προθυμοποιείται κάποιος» σημείωνε στο ρεπορτάζ του το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πρωταγωνιστής σε αυτό, ένας 62χρονος από την Ουκρανία, ο οποίος κατέφθασε μαζί με την οικογένειά του στη Γερμανία πριν μία 7ετία, εργάστηκε σκληρά, αλλά σήμερα, όπως χιλιάδες άλλοι «νοικοκυραίοι», έχασε τη δουλειά του στο ταχυδρομείο. Σήμερα ζει πλέον με 350 ευρώ «και χαίρεται πολύ που έχει τη δυνατότητα να έχει δωρεάν ένα πιάτο φαγητό στο μοναστήρι των φραγκισκανών στο Ντίσελντορφ». Δίπλα του κάθεται ένας 80χρονος που μηνιαίως εισπράττει 250 ευρώ, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της ακρίβειας και να καλύψει τα έξοδα για τα φάρμακα που έχει ανάγκη για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τόσο ο 62χρονος Ουκρανός όσο και ο 80χρονος κύριος «δεν είναι παρά μόνο δύο περιπτώσεις από τους χιλιάδες φτωχούν που ζουν στη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 12.000.000 άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας - δηλαδή σχεδόν το 14,5% των κατοίκων της χώρας».


Δήμοι στη Βρετανία ψάχνουν ρευστό και βγάζουν έργα τέχνης στο σφυρί!

Κι όμως, συμβαίνει κι αυτό! Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει τις βρετανικές δημοτικές Αρχές να προβαίνουν στην πώληση έργων τέχνης (τμήματα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς) για την ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων τους. Ηδη ο δήμαρχος του Τάουερ Αμλετς του Λονδίνου αποφάσισε να βγάλει τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο σφυρί γλυπτό μεγάλων διαστάσεων που φιλοτέχνησε ο Χένρι Μουρ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Μπόλτον το 2011 πούλησε 36 αντικείμενα τέχνης από τη συλλογή του, συμπεριλαμβανόμενων έργων του Πάμπλο Πικάσο. Την ίδια στιγμή και ο δήμος του Λέστερ έβγαλε πάνω από 210.000 ευρώ πουλώντας έργα τέχνης που προορίζονταν να εκτεθούν σε σχολεία της πόλης, ενώ το Νιούκασλ πούλησε στην ιστοσελίδα δημοπρασιών e-Bay τμήματα ενός μεγάλου μοντέρνου γλυπτού, το οποίο εκτίθετο σε δημόσιο χώρο, βάζοντας στα ταμεία του 330.000 ευρώ.
 dimokratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...