Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Θράσος από την παρέα Ράιχενμπαχ



Περισσότερα από 1.500.000 ευρώ αφαιρούν κάθε χρόνο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που αναλογούν στην Ελλάδα οι «φωστήρες» της «Ομάδας Δράσης» του Χόρστ Ράιχενμπαχ, οι οποίοι ήρθαν στη χώρα με σκοπό να παράσχουν τεχνογνωσία και να συμβάλλουν στη διοικητική μεταρρύθμιση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου για το αν ισχύουν δημοσιεύματα που ήθελαν τους υπαλλήλους της Task Force να ζητούν ημερήσια αποζημίωση από 800 μέχρι και 1.500 ευρώ για τον καθένα, την ίδια ώρα που
εισπράττουν παχυλότατους μισθούς.

Στην απάντησή του ο κ. Βολουδάκης διέψευσε ότι ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα από τα στελέχη της Task Force, αποκάλυψε ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά με δράση που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση από το 2011 αναλαμβάνει την κάλυψη εξόδων ξένων κρατικών λειτουργών μέσα στα όρια της σχετικής νομοθεσίας της Ε.Ε.» προσδιορίζοντας ότι στα έξοδα περιλαμβάνονται τα εισιτήρια, οι διανυκτερεύσεις αλλά και ημερήσια αποζημίωση 92 ευρώ για το κάθε μέλος. Μάλιστα, μιλώντας με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι πρόκειται όχι για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά για χρήματα τα οποία σε ποσοστό 95% προέρχονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κ. Ράιχενμπαχ και την παρέα του, η «Ομάδα» αποτελείται από 55 άτομα. Και ενώ όταν συστάθηκε η «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα» (Task Force for Greece - TFGR), στηρίζοντας την ελληνική διοίκηση στον εντοπισμό και στην παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας, αποτελείτο από περίπου 30 άτομα, ύστερα από αίτημα που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την άνοιξη του 2012 η «Ομάδα Δράσης» διευρύνθηκε.

Σήμερα αποτελείται από περίπου 55 άτομα -κυρίως υπάλληλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη- εκ των οποίων τα 30 εργάζονται στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και 25 στο γραφείο Αθηνών. Από τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, επτά έχουν τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες και τέσσερις στην Αθήνα. Η διεύθυνση του γραφείου Αθηνών έχει ανατεθεί στην κ. Ζωρζέτα Λάλη (διευθύντρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Ενας απλός πολλαπλασιασμός δείχνει ότι τα καλοπληρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέλη της Task Force αφαιρούν κάθε μήνα από τα ελληνικά κονδύλια του ΕΣΠΑ περισσότερα από 150.000 ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ σε βάθος χρόνου το ποσό ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα έξοδα για εισιτήρια και διανυκτερεύσεις.

Οσο για τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης»; Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα έφυγε πιθανότατα από την υπηρεσία του με βασικό μισθό 18.000 ευρώ, ενώ απολάμβανε σύνταξη στο 70% του τελευταίου μισθού. Ωστόσο, κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχει υπογράψει ειδική συμφωνία και με τι αποζημίωση για να «αναλάβει» την Ελλάδα.


Τρέχει να τα μαζέψει τώρα η Task Force

Πανικό προκάλεσε στις δυνάμεις της Task Force η αποκάλυψη που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης για έξτρα αμοιβή 92 ευρώ στα μέλη της που εργάζονται στο... πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αργά χθες το βράδυ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάνος Καρβούνης ισχυρίστηκε ότι «κανένα μέλος του προσωπικού της Task Force για την Ελλάδα δεν παίρνει τέτοια αμοιβή, αλλά αμείβεται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής», επιχειρώντας να διαψεύσει τον κ. Βολουδάκη.
dimokratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...