Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της



Το πολύ μέχρι την άνοιξη θα έχει φανεί αν αυτή η κυβέρνηση έχει περιθώρια αντοχής, τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ή όχι. Η ανακούφιση των τριών κυβερνητικών εταίρων για την αποδέσμευση ενός σημαντικού ποσού οφείλεται κυρίως στην αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, όχι στη βεβαιότητα ότι μετά το πέρασμα του κάβου η θάλασσα θα είναι ήρεμη.
Ο πρωθυπουργός έκανε τιτάνια προσπάθεια από τις Βρυξέλλες να πείσει ότι γυρίζει η σελίδα, γιατί το στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, είναι να κερδηθεί η συμμετοχή του πολίτη και να αλλάξει η συλλογική ψυχολογία.
Ωστόσο η αντίστιξη ανάμεσα στην ευχάριστη κυβερνητική ρητορεία και τη σκληρή καθημερινότητα
είναι καθοριστική.
Γενικευμένη ασφυξία
Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μερική κάλυψη της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ, ώστε να βελτιωθεί κάπως η εξωφρενική κατάσταση που υπάρχει σήμερα, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακά τους, να δυσκολεύονται να τα βρουν και να περιέρχονται σε απελπισία όταν πρόκειται για ακριβά σκευάσματα.
Στη συνέχεια επείγει η εξόφληση των κρατικών χρεών προς τους ιδιώτες (7 δισ. ευρώ μέχρι το Μάρτιο και το σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2013), ώστε να γίνει μια ένεση ρευστότητας στην αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο, διακινείται η αισιόδοξη εκτίμηση ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχυθεί ο δανεισμός επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι να επιτευχθεί μια γρήγορη νίκη στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι σύντομα θα έρθουν ευχάριστες ειδήσεις, τις οποίες αποδίδουν στη διπλωματία κορυφής που ασκεί ο πρωθυπουργός.
Μέχρι τότε ή και μετά, εάν αυτά τα καλά νέα δεν έρθουν τόσο γρήγορα ή δεν έρθουν καν, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόζει το νέο μνημόνιο και να είναι εξαιρετικά συνεπής, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση των επόμενων δόσεων, πέραν των 34,4 δισ. ευρώ που θα αποδεσμευτούν τη Δευτέρα. Οι μηχανισμοί ελέγχου είναι εξαιρετικά αυστηροί και επιείκεια σε καθυστερήσεις και ανακολουθίες δεν θα επιδειχθεί. Για το λόγο αυτό, τα πάντα θα εφαρμοστούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (δεκάδες είναι ήδη έτοιμες), με παράκαμψη, δηλαδή, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κάτι που οπωσδήποτε θα προκαλέσει πολιτικές εντάσεις.
Η δοκιμασία του φορολογικού
Το φορολογικό κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και η συζήτησή του θα γίνει μετά τη γαλοπούλα του λαού, όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις ότι σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια σκοπίμως δεν δίνεται η δυνατότητα για κοινοβουλευτικό διάλογο. Το νέο σύστημα αφορά τα εισοδήματα του 2013, δηλαδή οι πολίτες θα το αισθανθούν στις δηλώσεις που θα κάνουν το 2014, και είναι αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα, πολύ σκληρό για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται, ήδη εξουθενωμένοι, να σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη. Την άνοιξη θα παρουσιαστεί, είπαν, μια φορολογική μεταρρύθμιση με κεντρική επιδίωξη την πάταξη της θηριώδους φοροδιαφυγής, αλλά ήδη έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να ανατρέψει ένα απαράδεκτο status quo.
Για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει σημασία να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική τους συνοχή σε αυτή την ψηφοφορία, για να μην επιταθούν οι εντυπώσεις διαρκούς πολιτικής αποδυνάμωσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, θα τα δώσει όλα στη συζήτηση για το καυτό νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ως «προστάτες του λόμπι της φοροδιαφυγής».
Θα είναι, άλλωστε, και η ευκαιρία να μεταφέρει την αντιπαράθεση από την ευρωπαϊκή διάσταση του ελληνικού ζητήματος στην εσωτερική διαχείριση, που είναι ιδανικό πεδίο για αντιπολιτευτικές ασκήσεις.
Η μητέρα των μαχών
Η σύγκρουση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας είναι ζήτημα τιμής για την κυβέρνηση. Μία από τις πιο σκληρές συντεχνίες λέει και κάνει απίθανα πράγματα: από το να καταδιώκει τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας κ. Φούχτελ, ο οποίος έχει ήδη προπηλακιστεί μία φορά στη Θεσσαλονίκη, μέχρι να κυκλοφορεί αφίσα με τον Αντ. Μανιτάκη, που έχει δώσει μάχες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, δίπλα στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Το γεγονός ότι το θέμα χειρίζεται ένας υπουργός που προτάθηκε από τη Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί για την κυβέρνηση πολιτικό πλεονέκτημα που έχει σκοπό να το πάει μέχρι το τέλος, επιβάλλοντας τη νέου τύπου εφεδρεία παρά τις όποιες αντιδράσεις.
Ωστόσο ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εικόνα διάλυσης, με συνεχείς απεργίες και στάσεις εργασίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη κι αν έχουν μικρή έκταση ή ένταση, με ασύντακτες αντιδράσεις και ακτιβισμούς, είναι ορατός και δεν αντιμετωπίζεται.
Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει η ανησυχία ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω» (το τέλος ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας, τις δόσεις προς την εφορία) από πολίτες που δεν μπορούν πια να αντεπεξέλθουν και βλέπουν ότι η υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου συνεχίζεται αντί να αναστρέφεται.
Η τακτική του κλεφτοπόλεμου
Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά θα ακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν, τη συνταγή «και μέσα και έξω», δηλαδή θα συναινούν σε ό,τι άπτεται της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και θα διαφωνούν σε όλα τα άλλα (παράδειγμα εργασίας, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές).
Ανασχηματισμός, πιθανότατα, δεν θα γίνει. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με στοχευμένες παρεμβάσεις. Οι αποφάσεις του θα παρθούν αφού πρώτα μετρηθούν οι επιδόσεις των υπουργών που χειρίζονται μνημονιακά θέματα, το Φεβρουάριο, εκτός μεγάλου απροόπτου. Τα πρόσωπα στα οποία θα απευθυνθεί θα επιλεγούν αφού σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες συναφείς με την υπό εξέλιξη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και αφού διαβαστούν προσεκτικά οι δημοσκοπήσεις εκείνων των ημερών.
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...