Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει ούτε φέτος



Από την Κατερίνα Παναγοπούλου
«Απευθύνομαι στους αγαπητούς συμπατριώτες μου που είναι ακόμα ζωντανοί. Το τέλος του κόσμου πλησιάζει. Είτε το τελικό χτύπημα έρθει από τα ζόμπι, είτε από δαιμονικά θηρία, είτε από το θρίαμβο της κορεατικής pop, για ένα πράγμα πρέπει να είστε βέβαιοι σε ό,τι με αφορά: θα πολεμήσω για εσάς ως το τέλος». Αυτό ήταν το μήνυμα της Τζούλια Γκίλαρντ, πρωθυπουργού της Αυστραλίας, το οποίο μάλιστα εκφώνησε με ύφος σκυθρωπό σε μονόλεπτο χιουμοριστικό βίντεο που γυρίστηκε για το ραδιοσταθμό Triple J, αποδεικνύοντας ότι η προφητεία του ημερολογίου των Μάγιας για το τέλος του κόσμου στις 21 Δεκεμβρίου 2012 παραμένει το πιο hot θέμα συζήτησης του μήνα.
Όταν όμως η NASA φτάνει να βγάλει ειδική καθησυχαστική ανακοίνωση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να
κάνει παρέμβαση προκειμένου να ηρεμήσει τους Ρώσους, τότε τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν. Όχι ως προς την υπόσταση της προφητείας, αλλά ως προς την πνευματική κατάσταση στην οποία αποκαλύπτεται ότι βρίσκονται πολλοί πολίτες παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες Ρώσοι αποθηκεύουν τόνους τρόφιμα προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν από τον Αρμαγεδδώνα, ενώ το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές των μετρήσεων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση για την κατάσταση του πλανήτη, ο κόσμος δεν θα καταστραφεί το Δεκέμβριο».
Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της NASA. Όπως αναφέρει η «Daily Mail», η NASA επιχειρεί να επιστήσει την προσοχή των γονέων προς τα παιδιά τους για να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, στέλεχος της NASA αποκαλύπτει πως καθημερινά δέχεται δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα στα οποία ανήσυχοι πολίτες τον ρωτούν τι γνωρίζει ο οργανισμός για το επερχόμενο τέλος. Η NASA, μάλιστα, άνοιξε μία νέα ιστοσελίδα πληροφοριών! Την ίδια ώρα έχει στηθεί ένα χρηματικό πάρτι, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το θέμα οικονομικά. Το τέλος του κόσμου ή το τέλος ενός μύθου; Προφανώς το δεύτερο, θα απαντήσει κανείς, αν και κάποιοι ερευνητές έχουν αντίθετη άποψη, δίνοντας μια δική τους ερμηνεία στην περίφημη προφητεία.
Το ημερολόγιο των Μάγιας
Ο αρχαίος λαός των Μάγιας, που κατοίκησε στην Κεντρική Αμερική, εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο, το ίδιο αινιγματικά όπως εμφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Μεξικού και της Γουατεμάλας. Πριν εξαφανιστούν όμως στα βάθη της τροπικής ζούγκλας, άφησαν πίσω τους κληρονομιά στην ανθρωπότητα τις απίστευτες αστρονομικές και μαθηματικές κατακτήσεις τους και τα πολύπλοκα ημερολόγιά τους, με τα οποία μετρούσαν το χρόνο μέσα από μεγάλες κυκλικές περιόδους. Το περίφημο ημερολόγιο των Μάγιας, στο οποίο βασίζεται όλη η σχετική καταστροφολογία, ναι μεν μετράει το χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012, αλλά δεν σταματάει εκεί. Οι Μάγιας είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους είναι κι αυτό κυκλικό, βασιζόμενο σε 3 κύκλους: έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν ιερό κύκλο 260 ημερών και έναν μεγάλο κύκλο 5.125 ετών. Οι αστρονόμοι τους παρατήρησαν ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο μετακινείται με πολύ αργό ρυθμό στον ουράνιο θόλο και σε αυτόν το ρυθμό στήριξαν τον μεγάλο κύκλο των 5.125 ετών. Στις 21/12/2012 πρόκειται να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος και σύμφωνα με τη μυθολογία των Μάγιας οι μεγάλοι κύκλοι τελειώνουν με καταστροφή. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία σελίδα του Κώδικα της Δρέσδης, του πιο σημαντικού κειμένου των Μάγιας που διασώθηκε από το μένος των Ισπανών ιεροεξεταστών, το τέλος του κόσμου θα έρθει με νερό. Κάποιοι πάντως που σπεύδουν να υπερασπιστούν την τιμή των προφητειών των Μάγιας, η οποία αναμένεται εντός ολίγων ημερών να πληγεί ανεπανόρθωτα, έχουν αναπτύξει μια νέα θεωρία, που λέει ότι δεν έρχεται το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος αυτού του κόσμου όπως τον ξέραμε, με όποια ερμηνεία μπορεί να δώσει ο καθένας σε αυτό.
Πανικός και χρήμα
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που έσπευσαν να εξαργυρώσουν τη μαζική υστερία. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Μάγιας, δύο είναι τα μέρη που θα επιβιώσουν της συντέλειας, εξαιτίας της «θετικής ενέργειας» που διαθέτουν. Το ένα ονομάζεται Σιριντζέ, και δεν είναι άλλο από το χωριό που έγινε γνωστό μέσα από τα «Ματωμένα Χώματα», και το άλλο ονομάζεται Μπουγκαράκ, ένα χωριό στη Νότια Γαλλία. Μάλιστα στο πρώτο έχουν ήδη σπεύσει να βρουν καταφύγιο όσοι πιστεύουν πως θα έρθει η συντέλεια. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην αρχαία Έφεσο και έχει 600 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ αναμένεται άφιξη περισσότερων από 60.000 ανθρώπων.
«Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιο ενδιαφέρον κατά τη χειμερινή περίοδο» δήλωσε ο Ιλκάν Γκουλγκούν, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Σιριντζέ. Ο επιχειρηματίας Ερκάν Ονόγλου, εκμεταλλευόμενος την παρουσία τουριστών απ’ όλο τον κόσμο φέτος, ενέταξε στην παραγωγή του το «κρασί της αποκάλυψης», που θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν στις 21 Δεκεμβρίου ως αναμνηστικό οι τουρίστες. Στο χωριό οι κρατήσεις ξενοδοχείων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και μάλιστα, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «The National» από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ορισμένοι κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν πρόχειρα καταλύματα για τους τουρίστες που δεν θα μπορέσουν να βρουν στέγη, ενώ οι τοπικές αρχές σκοπεύουν να στήσουν σκηνές.
Η γοητεία της συντέλειας
Ο πρόεδρος της ορειβατικής λέσχης Οζγκούρ Αϊντογκάν είπε ότι ετοιμάζεται να οργανώσει μία κατασκήνωση έξω από το Σιριντζέ και περιηγήσεις στα βουνά της περιοχής για τους επισκέπτες. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος που θα επιβιώσει μετά την καταστροφή, το αγροτικό χωριό Μπουγκαράκ, βρίσκεται σε ένα βουνό της νότιας Γαλλίας σε υψόμετρο 1.230 μέτρων και έχει μόλις 176 μόνιμους κατοίκους. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην περιοχή το τελευταίο διάστημα έχουν καταφθάσει πολλοί ξένοι, με τους κατοίκους του χωριού να ανησυχούν ότι με το ρυθμό των αφίξεων σύντομα θα είναι αδύνατο να τους φιλοξενήσουν. Την ίδια ώρα στη Φλόριντα εταιρεία κατασκευάζει καταφύγια με κόστος 50.000 ευρώ. Φανερά επηρεασμένοι από ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το «2012», οι κατασκευαστές παρέχουν ένα πολυτελές κατάλυμα μέσα σε μεταλλικούς σωλήνες, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν 6 μέτρα κάτω από το έδαφος. Όταν λοιπόν έρθει η καταστροφή του κόσμου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χαλαρώνουν με ασφάλεια στα καταφύγια, τα οποία διαθέτουν τηλεοράσεις, κουζίνα και όλες τις ανέσεις, ενώ έχουν και κάμερα για να βλέπει κάποιος τι γίνεται στον έξω κόσμο. Πάλι καλά, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 112 χρόνια πολλοί, φοβούμενοι ότι ο κομήτης του Χάλεϊ θα συγκρουστεί με τη Γη, δώρισαν ολόκληρες περιουσίες σε παραθρησκευτικές οργανώσεις και σέχτες και προμηθεύονταν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Έχουμε όμως τα ίδια μυαλά με 112 χρόνια πριν; Προφανώς.
Καταστροφολογία χωρίς όρια
Πάντως δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος, αφού δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που «ο κόσμος καταστρέφεται». Ο Γουίλιαμ Μίλερ είναι ενδεχομένως ο πλέον περιώνυμος ψευδοπροφήτης της ιστορίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1840 άρχισε να κηρύσσει το τέλος του κόσμου, προβλέποντας τη Δευτέρα Παρουσία και ένα εφιαλτικό αποκαλυπτικό σκηνικό για τη Γη. Είχε μάλιστα προβλέψει και το διάστημα στο οποίο θα συνέβαινε η καταστροφή του κόσμου, από τις 21 Μαρτίου 1843 ως τις 21 Μαρτίου 1844. Το διαφημιστικό υλικό της διδασκαλίας του (αφίσες, πίνακες και επιστολές) κατάφερε να πείσει γύρω στους 100.000 ανθρώπους, που έμειναν γνωστοί ως Millerites, οι οποίοι πούλησαν όλα τους τα υπάρχοντα και κατέφυγαν στα βουνά, περιμένοντας το τέλος. Άλλος προφήτης ο Χάρολντ Κάμπινγκ, ο οποίος το 1992 είχε εκδώσει το βιβλίο με τίτλο «1994», στο οποίο ισχυριζόταν ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1994 ο Χριστός θα επέστρεφε και ο κόσμος θα τελείωνε. Ο Κάμπινγκ βάσισε τις προβλέψεις του σε υπολογισμούς και ημερομηνίες της Βίβλου και ήταν «99,9% σίγουρος» ότι οι πράξεις του ήταν σωστές.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα προφητείας «τέλους του κόσμου» ήταν η αυγή του millennium (1/1/2000), για την οποία είχε προβλεφθεί ότι θα κατέρρεε το παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών, επαληθεύοντας τις προφητείες των Λουδιτών και των άλλων πολέμιων της τεχνολογίας. Το υπαρκτό πρόβλημα, ωστόσο, το οποίο και συζητούσαν επί μήνες οι αναλυτές, ήταν ότι οι περισσότεροι υπολογιστές ήταν προγραμματισμένοι να κρατούν μητρώα ημερομηνιών μόνο με τα τελευταία δύο ψηφία, γεγονός που θα έκανε τη χρονιά 2000 να εγγραφεί ενδεχομένως ως 1900, κάτι που όμως δεν συνέβη.
Επόμενος σταθμός
Αν πάντως η 21η Δεκεμβρίου περάσει και ο κόσμος συνεχίζει να υφίσταται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή στενοχώριας. Υπάρχουν κι άλλες προφητείες, εύγευστη τροφή στη φαντασία. Σύμφωνα με το μύθο, λίγο πριν πεθάνει ο Νεύτωνας έγραψε στο πίσω μέρος ενός φακέλου πως το τέλος του κόσμου έρχεται το 2060. Για πιο άμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τις προφητείες της τυφλής Βουλγάρας μέντιουμ Βάνγκα, η οποία έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2016, μετά από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που θα έχει ξεσπάσει, η Ευρώπη θα έχει γίνει έρημος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, αφού, σύμφωνα με το μύθο, οι θεοί των Μάγιας θα προσπαθήσουν να ξαναφτιάξουν τον κόσμο, και αυτή τη φορά πιστεύεται ότι το πείραμα θα πετύχει. Καλή τους τύχη!
city press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...