Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Διαφωνούν Ολάντ και Μέρκελ για το αν τελείωσε η κρίση στην Ευρώπη


«Η κρίση στη ζώνη του ευρώ ξεπεράστηκε», τόνισε από το Όσλο ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραθέτοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα στις χώρες του Νότου. Σε μια έμμεση απάντηση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «δεν πρέπει ακόμη να αρθεί ο συναγερμός». Στη νορβηγική πρωτεύουσα, όπου παραβρέθηκαν, για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Ε.Ε., 20 ευρωπαίοι ηγέτες, οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις για την κρίση του ευρώ ήταν πολλές. Ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική συνοχή έκανε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο ιταλός Πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για την πολιτική κρίση
στην χώρα του.   

«Η κρίση της ευρωζώνης –το έχω ήδη πει– βρίσκεται πίσω μας. Στην Ελλάδα, δώσαμε επιτέλους τους πόρους που ανέμενε. Στην Ισπανία, επιτρέψαμε στον τραπεζικό τομέα να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Στην Ιταλία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, είμαι βέβαιος ότι οι Ιταλοί θα τα καταφέρουν», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της βράβευσης της ΕΕ με Νόμπελ Ειρήνης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε να κάνουμε πλέον δεν είναι απλώς να βγούμε από την κρίση της ευρωζώνης, αυτό έχει ήδη γίνει».

Τώρα, συνέχισε, «πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση, δηλαδή, να φέρουμε ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να φέρουμε την εμπιστοσύνη στους νέους».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ιταλία, ο Ολάντ εμφανίστηκε και για αυτό το ζήτημα αισιόδοξος, λέγοντας πως όσα συνέβησαν θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πάντως δήλωσε ότι ο ίδιος «δεν γνωρίζει τίποτα» για την θέση που ενδέχεται να καταλάβει ο Μάριο Μόντι μετά τις εκλογές ενώ χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση του Ιταλού Πρωθυπουργού να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Ολάντ εκτίμησε ακόμη ότι «ο Μόντι δεν έχει αποθαρρυνθεί αλλά αντιθέτως επιθυμεί να υπηρετήσει τη χώρα του. Είναι κρίμα αλλά σε ένα-δυο μήνες θα φανεί αν ο Μόντι είναι σε θέση να ενταχθεί σε ένα συνασπισμό ή να προχωρήσει στη σταθεροποίηση της Ιταλίας.

» Για αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες του Μόντι μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια ο ιταλικός λαός θα επιλέξει την καλύτερη κυβέρνηση», επισήμανε.

Παραταύτα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεοπτική συνέντευξή της τη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε «να άρει πλήρως την κατάσταση συναγερμού» όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη» υπογράμμισε η Μέρκελ, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

«Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα έχει κατανοήσει ότι θα υπερασπιστούμε το ευρώ», πρόσθεσε μιλώντας από το Όσλο στο τηλεοπτικό κανάλι RTL.

«Δεν νομίζω ότι έχουμε ανακτήσει ακόμη την ανταγωνιστικότητά μας, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σε πολλές χώρες. Δεν νομίζω επίσης ότι έχουμε πετύχει τη συνεργασία που χρειαζόμαστε στο Eurogroup αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, συνέχισε.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δείξαμε ότι θέλαμε να πετύχουμε αυτό το στόχο [της συνεργασίας] αλλά ακόμη είμαστε στα μισά της διαδικασίας», κατέληξε.

Μόντι: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού κενού στην Ιταλία»

Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων στην ιταλική πολιτική σκηνή και της «μαύρης» Δευτέρας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο Μάριο Μόντι επιχείρησε στο Όσλο να καθησυχάσει κοινοτικούς εταίρους και χρηματαγορές, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πολιτικού κενού στη χώρα και όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ.

Στη νορβηγική πρωτεύουσα ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός της Ιταλίας ήλθε ενώπιος ενωπίω με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων , λαμβάνοντας «ψήφο» εμπιστοσύνης για την πολιτική του από  Άνγκελα Μέρκελ, Φρανουσά Ολάντ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Προφεσόρε δήλωσε, παράλληλα, πως «δεν εξετάζει τώρα» το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν στις 17 ή 24 Φεβρουαρίου μαζί με τις περιφερειακές εκλογές στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) και στο Μολίζε.

Να μείνει εκτός της αναμέτρησης καλεί την ίδια στιγμή τον Μάριο Μόντι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς, κλείνοντας την «πόρτα» σε μία δεύτερη κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τα ηνία του πρώην κοινοτικού επιτρόπου.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...