Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μπερλουσκόνι: «Η Μέρκελ κόντεψε να οδηγήσει την Ελλάδα σε εμφύλιο»


Στην αντεπίθεση πέρασε την Τρίτη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από ευρωπαίους ηγέτες με αφορμή την επιστροφή του στην ιταλική πολιτική σκηνή και την ανακοίνωση της πρόθεσής του να ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία της Ιταλίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Μόντι ότι «η πολιτική του υπαγορεύεται από τη Γερμανία» και υπενθύμισε ότι η χώρα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση με εκείνον απ' ό,τι τώρα.

Δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας που θα ακολουθήσει, ο Καβαλιέρε κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ανγκελα Μέρκελ και έχουν οδηγήσει την Ιταλία «σε χειρότερη κατάσταση» από την εποχή που ήταν ο ίδιος
στην ηγεσία της χώρας.

«Ελληνικός εμφύλιος λόγω Μέρκελ»
Ο Μπερλουσκόνι μάλιστα επικαλέστηκε το (κακό) παράδειγμα της Ελλάδας στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη συμβολή του τεχνοκράτη Μόντι στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Ιταλίας: «Και τι μας νοίαζει το σπρεντ; Είναι μια απάτη, μια εφεύρεση! Οι απαιτήσεις της Μέρκελ έφεραν την Ελλάδα στο όριο του εμφυλίου» είπε χαρακτηριστικά ο Καβαλιέρε.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής και να μην αποκαλύπτει τα χαρτιά του μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Η 21η Δεκεμβρίου θεωρείται ημέρα κομβική καθώς τότε αναμένεται να εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο ο νόμος σταθερότητας - στον οποίο περικλείεται ο Προϋπολογισμός - και εν συνεχεία όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Μόντι θα υποβάλει παραίτηση.

«Η λίστα Μόντι»

Από τη στιγμή αυτή ο Προφεσόρε αποδεσμεύεται από τους «κανόνες εμπλοκής» που οδήγησαν στη δημουργία της κυβέρνησής του και έχει λυμένα τα χέρια να αποφασίσει εάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κρίση των ψηφοφόρων παρουσιάζοντας μία λίστα με το όνομά του στις πρόωρες εκλογές της 17ης ή 24ης Φεβρουαρίου.

«Λίστα Μόντι, ναι ή όχι; Οι δέκα ημέρες που θα καθορίσουν την ιταλική πολιτική σκηνή» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επισημαίνοντας πως η ιταλική πολιτική θα ζητήσει ένα αγωνιώδες δεκαήμερο που συναντά ελάχιστα προηγούμενα την τελευταία 20ετία.

Από τη δική τους πλευρά τόσο ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι όσο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνουν αδιάφοροι ως προς το εάν ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός θα εισέλθει στην προεκλογική κούρσα, όμως στην πραγματικότητα περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του.

Πριν από την προαναγγελία της πρόωρης παραίτησης του Μάριο Μόντι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι  θεωρούσε σχεδόν δεδομένη τη νίκη. Όμως, με τον Μάριο Μόντι στην πολιτική αρένα ο αρχηγός του του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) θα έχει ένα επιπλέον αντίπαλο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την μεριά του γνωρίζει καλά πως μία υποψηφιότητα Μόντι προκαλεί αναδιαμόρφωση του τοπίου της Κεντροδεξιάς.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...