Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η επόμενη επανάσταση

Photo: Mike from LP@Flickr

Τους βαρέθηκα. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που κλωσάνε γύρω από τον Μαρξ. Έχει δίκιο ο Μαρξ ή έχει άδικο ο Μαρξ; Αδυνατώντας να κατεβάσουν μια καλή νέα ιδέα αναμασάνε τα γραπτά του 1800… Μόνο που σήμερα η Ευρώπη δεν έχει δούλους και αφεντικά αλλά έχει ανέργους και φοροφυγάδες.

Η παγκόσμια φοροδιαφυγή υπολογίζεται (!) σε 20 με 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η φοροδιαφυγή στην Ευρώπη σε ένα με δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί βέβαια δεν έχει μόνο η Ελλάδα ταξιτζήδες, υδραυλικούς, καθηγητές, γιατρούς και δικηγόρους. Κάθε πολίτης της ΕΕ χάνει 2.000 με 3.000ε το χρόνο  από την «φοροδιαφυγή των άλλων». Η Μέρκελ έδωσε 12 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει λίστες Γερμανών που είχαν βγάλει τα λεφτά τους στην Ελβετία.  100 δις ετησίως
υπολογίζεται η φοροδιαφυγή στην Ιταλία (μόνο οι Ντόλτσε - Γκαμπάνα κατηγορούνται  ότι απέκρυψαν εισοδήματα 420 εκατομμυρίων ευρώ). Και όλοι μάθαμε αυτές τις μέρες ότι ο πλουσιότερος Γάλλος ηθοποιός, ο Οβελίξ - Ζεράρ Ντεπαρντιέ μετακόμισε στην … Νεσίν, στο Βέλγιο στα  σύνορα με την Γαλλία, για να γλυτώσει φόρους. Άλλωστε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ  δεν εφευρέθηκε για να εκθέσει τον Βενιζέλο αλλά την έκλεψε ο Φαλτσιάνι από την HSBC για να την πουλήσει σε Γάλλους, Ισπανούς, Γερμανούς…  Σε πανικόβλητους δηλαδή ηγέτες που προσπαθούν να δείξουν τα τελευταία χρόνια ότι πολεμούν αυτούς που δεν πληρώνουν φόρους. Α! ο Ολάντ σκέφθηκε και κάτι άλλο. Να φορολογήσει με 75% τους πολύ πλούσιους.

Η περίπτωση του Ολάντ μου θυμίζει εκείνο το ανέκδοτο με τον Μπρέζνιεφ που μετά από μια βραδιά ακολασίας ζήτησε από την ερωμένη του να του πει τι χατίρι ήθελε να της κάνει. «Να ανοίξεις τα σύνορα», είπε το κορίτσι και ο Μπρέζνιεφ συγκινημένος απάντησε: «πονηρούλα! για να μείνουμε επιτέλους μόνοι;». Έτσι και ο Ολάντ θέλοντας να μείνει μόνος χωρίς τους πλουσίους που άλλωστε δεν τον ψήφισαν, απειλεί ότι όποιος δεν φύγει θα ζει με το 25% των χρημάτων που κερδίζει.

Για την Ελλάδα βέβαια δεν υπάρχει λόγος να σας πω στοιχεία. Τριγυρνάνε όλη την μέρα  γύρω από το κεφάλι μας. Το πανεπιστήμιο του Σικάγο (!) υπολογίζει την ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στα 28 δις! Έτσι βρεθήκανε να έχουμε κομμωτή με 1.000.000 αδήλωτα, αστρολόγο με 800.000 ευρώ αδήλωτα, υδραυλικό με 300.000 αδήλωτα (γιατί πάντα στην Ελλάδα τα παγκόσμια προβλήματα μεταφέρονται ως φάρσα). Μόνο οι ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές είναι σήμερα 53 δις. Αν δηλαδή εισπράτταμε το 20% απ' αυτές θα βγάζαμε 10 δις «ατάκα και επιτόπου». Βέβαια οι έλληνες πολικοί δεν ξέρουν τι να κάνουν με την φοροδιαφυγή. Η έκπληξη τους είναι σαν και εκείνη του πατέρα που αντιλαμβάνεται ότι ο κανακάρης του είναι χειρότερος και από τον ίδιο. Την μόνη επαναστατική πράξη την έκανε ο Καραμανλής που κατήργησε το «μισητό ΣΔΟΕ». Ηταν όμως η ανάποδη επανάσταση, η επανάσταση του φοροφυγά.

Και εδώ δεν καταλαβαίνω γιατί η αριστερά δεν αντιδρά. Γιατί η ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, που δεν βαρύνονται με το αδίκημα της υπόθαλψης… φοροφυγά, δεν συνεργάζονται για να κάνουν την αριστερή φορολογική επανάσταση. Μπορώ να το καταλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βοηθήσει την κυβέρνηση σε επιμέρους μεταρρυθμίσεις (θα τις κάνει μόνος του και καλύτερα όταν οσονούπω καταλάβει την εξουσία) αλλά για την φοροδιαφυγή γιατί δεν βοηθά; Η χώρα έχει γίνει κλοτσοσκούφι ανάμεσα στους «βόρειους» και το ΔΝΤ και αυτό δεν θα σταματήσει αν οι Έλληνες δεν αρχίζουν  να πληρώνουν τους φόρους τους. Και αν δεν θέλει να πει το μυστικό στον Στουρνάρα γιατί δεν κηρύσσει την επανάσταση του φορολογούμενου; Γιατί αυτήν την επανάσταση περισσότερες από όλες τις άλλες έχει ανάγκη η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος. Η φοροδιαφυγή δεν έρχεται ποτέ μόνη. Δεν είναι η κακή εκπαίδευση, η κακή υγεία, οι κακοί δρόμοι, είναι κυρίως η δημοκρατία που μαραζώνει. Τα μαύρα λεφτά των φοροκλεφτών ενισχύουν διεφθαρμένα «υποσυστήματα» στην πολιτική, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις. Και οι φορολογικοί παράδεισοι «καταπίνουν» τις πραγματικές οικονομίες και πριμοδοτούν τις διεθνείς μαφίες. Ένας φαύλος κύκλος που δεν θα σπάσει με μεταρρυθμίσεις του ποδαριού. Χρειάζεται επανάσταση. Αλλά πού να βρεθούν ηγέτες.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποψήφιος με τη ΝΔ από τη φυλακή ο Μπελέρης;

Η έμφαση που έχει δώσει η ΝΔ και η κυβέρνηση στην αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές έχουν θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τ...