Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές

Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών
Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών αξιωματούχων.
Την επιστροφή στην παλιά πρακτική της επιλογής πολιτευτών και πρώην βουλευτών για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ επέλεξε η τρικομματική κυβέρνηση.
Με μια συμφωνία που προσομοιάζει με τη Συμφωνία της Γιάλτας, οι κυβερνητικοί εταίροι «μοιράζουν» την κρατική μηχανή και τις διοικήσεις των δημοσίων οργανισμών βάσει των ποσοστών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κάθε κόμμα επιλέγει τους εκλεκτούς του για τους οργανισμούς που θα στελεχώσει προτάσσοντας κυρίως τις
κομματικές ισορροπίες από το δημόσιο συμφέρον και την ικανότητα των στελεχών.
Η επέλαση από πρώην βουλευτές και πολιτευτές στις ΔΕΚΟ καταδεικνύει ένα πάρτι «ημετέρων» και διαψεύδει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία και ριζικές αλλαγές στη στελέχωση των δημοσίων οργανισμών με ικανούς μάνατζερ.
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Υστερα από πολύμηνο μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνει τη λίστα με τα ονόματα των νέων κρατικών αξιωματούχων.
Στον βωμό όμως της τήρησης της περίφημης ποσόστωσης θυσιάζονται ακόμη και μάνατζερ που θεωρούνται ιδιαιτέρως ικανοί. Αποτυχόντες βουλευτές, πρώην μέλη του Κοινοβουλίου, αιώνιοι πολιτευτές και κομματικά στελέχη αποτελούν το «πρώτο κύμα» των διοικητών δημοσίων οργανισμών, που αυτήν τη φορά επελέγησαν χωρίς παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών. Οι υπουργοί για πρώτη φορά δεν είχαν το πάνω χέρι στις επιλογές, αφού τον πρώτο λόγο είχε το Μαξίμου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Εξαίρεση μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που κατάφερε να «επιβάλει» κάποια από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις διοικήσεις στους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου του.
Προβληματισμός
Σε συζητήσεις μεταξύ υπουργών υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής μιας ενιαίας πολιτικής ανά υπουργείο την περίοδο που κρίνεται το μέλλον του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του «ιού Ρουπακιώτη» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, καθώς ο ανασχηματισμός στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ αναμένεται να είναι σαρωτικός. Το ενδιαφέρον των κομμάτων δεν επικεντρώνεται μόνο στα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους διοικητές και τους διευθύνοντες συμβούλους, αλλά και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.
Οι εκλεκτοί της ΝΔ
Ανοίγματα στην Ντόρα και στην... εποχή Καραμανλή
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Η αρχή για το ξήλωμα των διοικήσεων που διατηρούνταν από την εποχή του «opengov» έγινε σε περίπου 30 φορείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Ναυτιλίας και Εργασίας. Η ΝΔ πραγματοποίησε τις περισσότερες τοποθετήσεις διοικητών, όπως ήταν φυσικό, λόγω ποσόστωσης. Οι επιλογές αφορούν πολιτευτές που στήριξαν τις θέσεις του Αντ. Σαμαρά στο κόμμα χωρίς να απουσιάζουν και ανοίγματα σε πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και σε στελέχη δημόσιων Οργανισμών που θήτευσαν επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ, που περιλαμβάνει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ) ορίστηκε ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ και είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι σπουδές του κ. Οικονόμου δεν είναι συμβατές με τις συγκοινωνίες, καθώς είναι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Επέλαση στις ΔΕΚΟ από πρώην βουλευτές και πολιτευτές
Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων (2008-2010) και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ Ν. Παπαθανάσης αναλαμβάνει τις σταθερές συγκοινωνίες (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) και επιστρέφει στα παλιά λημέρια του. Είναι πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει αναρτήσει βίντεο με τον Ν. Παπαθανάση να πλέκει το εγκώμιο του βουλευτή της ΝΔ.
Στην εταιρεία Αττικό Μετρό επελέγη ο Αντώνης Σελιανάκης, ο οποίος έχει θητεύσει ως πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.
Στα ΚΕΚ-ΕΛ.ΤΑ. θα τοποθετηθεί ο πολιτευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής Μάκης Γάκης, ενώ διοικητής του ΟΓΑ αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Ζωντανός, γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας. Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα οριστεί ο Στέφανος Αγιάσογλου, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.
Ενας ακόμα υποστηρικτής του Σαμαρά, ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος (φωτογραφία δεξιά) και υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης πηγαίνει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που βαίνει προς αποκρατικοποίηση.
Ο πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος (φωτογραφία δεξιά) θα αναλάβει τον ΟΠΕΚ.
Οι μάνατζερ θυσία στον βωμό της ποσόστωσης
Στην πόρτα της... εξόδου βρέθηκε και ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για αντικαταστάτης του ακούγεται ο Δημήτρης Κούκης από τη Μεσσηνία, δικηγόρου στο επάγγελμα, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.Χωρίς να έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος βρέθηκε στην καρέκλα του επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Απρίλιο του 2010, μέσω του «opengov». O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαίτησε την αντικατάστασή του αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του. Αλλωστε ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος θεωρείται πετυχημένος, έχοντας καταφέρει να βάλει σε «ράγες» εξυγίανσης και κερδοφορίας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της μεγάλης σημασίας συμφωνίας της εταιρείας με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard και την Cosco. Ο Αθ. Ζηλιασκόπουλος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μάνατζερ που κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό της ποσόστωσης.
Οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ
Ευκαιρία για προσέγγιση με το παπανδρεϊκό στρατόπεδο
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι τοποθετήσεις διοικητών δημοσίων φορέων αποτέλεσαν μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιήσει η ηγεσία του κόμματος «ανοίγματα» σε στελέχη που ανήκαν στο «πάλαι ποτέ» παπανδρεϊκό στρατόπεδο (π.χ. Β. Εξαρχος και Αγ. Τόλκας) αλλά και να αναδείξει πρόσωπα που έχουν στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο (Κ. Σπηλιόπουλος) εν όψει και των εσωκομματικών διαδικασιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρυτάνευσε η λογική της ποσόστωσης των τριών κυβερνητικών κομμάτων, θυσιάζοντας πετυχημένα στελέχη για χάρη πολιτευτών που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, αποτελεί και ο ΕΛΓΑ. Στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε τον αποκεφαλισμό του δραστήριου διοικητή Θεόδωρου Σαρρή. Ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος (φωτογραφία) -ο οποίος ήταν χαρακτηρισμένος «παπανδρεϊκός»- και το κομματικό στέλεχος της ΝΔ Κώστας Μπέσης κονταροχτυπιούνταν για το ποιος θα αναλάβει το πόστο. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή, με τον Βασίλη Εξαρχο να αναλαμβάνει τη θέση στον ΕΛΓΑ και τον αποτυχόντα πολιτευτή Κώστα Μπέση να τοποθετείται στον οργανισμό ΕΛΓΟ.
Ο Αγγελος Τόλκας, πρώην υφυπουργός Επικρατείας επί υπουργίας Ηλ. Μόσιαλου, αναλαμβάνει τελικά επικεφαλής στον ΕΛΟΤ. Πράσινη θα είναι και η διοίκηση των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν κλείσει αντίστοιχα τα ονόματα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Π. Σταμπουλίδη και Π. Κακαφίκα.
Ιδιες παραμένουν οι διοικήσεις που έχουν τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς εντάχθηκαν στην ποσόστωση των διοικητών που μπορούσε να προτείνει η Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, ο έμπιστος συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Στέλιος Αγγελούδης (φωτογραφία) παραμένει στη διοίκηση του ΟΛΘ, η Μένη Μαλιώρη στον ΟΚΑΝΑ και ο Γιώργος Ανωμερίτης συνεχίζει ως διοικητής του ΟΛΠ.
Στην περίπτωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τελικά την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος έχει θητεύσει και ως υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου. Ο Κ. Σπηλιόπουλος αν και Αχαιός υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής των επιλογών του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Οι εκλεκτοί της ΔΗΜΑΡ
Ντεμπούτο και στη μάχη των ιδιωτικοποιήσεων
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επελέγησαν κομματικά στελέχη για τις διοικήσεις των Οργανισμών που -λόγω ποσόστωσης- παραχωρήθηκαν στις επιλογές της Αγ. Κωνσταντίνου. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν διαθέτει «πολιτευτές» με την κλασική έννοια του όρου, καθώς είναι ένα νέο κόμμα.
Παρ' όλα αυτά, η Αγ. Κωνσταντίνου δέχτηκε εισηγήσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση κομματικών στελεχών, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρων σε δημόσιους Οργανισμούς.
Για διοικητής του ΝΑΤ έχει προταθεί ο δικηγόρος Γ. Θεοτοκάς, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στον Νομό Χίου. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί για την προεδρία του ΕΦΕΤ το όνομα του Γ. Τσιάλτα, εργαζομένου στον Οργανισμό και στελέχους της ΔΗΜΑΡ.
Ο οικονομολόγος Αλ. Κοτσαμπόμπουλος θα αναλάβει την προεδρία της ΓΑΙΟΣΕ, ενώ για τη θέση της βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή έχει προταθεί η Ε. Μαγείρου, η οποία είναι στέλεχος του κόμματος στα Κύθηρα και ασχολείται με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Για τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ -που θα στελεχωθεί από τη ΔΗΜΑΡ- έχει «κλειδώσει» το όνομα του στελέχους του κόμματος Κ. Μελαχρινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ (ΔΗΜΑΡ) και ο ΟΣΕ (ΠΑΣΟΚ) ανήκουν στους Οργανισμούς που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...